Vācija izraida divus Krievijas diplomātus saistībā ar čečenu komandiera slepkavību (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vācija trešdien izraidījusi divus Krievijas diplomātus, šo soli sperot pēc Berlīnes tiesas lēmuma piespriest mūža ieslodzījumu Krievijas pilsonim par 2019.gadā Vācijā notikušo bijušā čečenu komandiera slepkavību, kas veikta pēc Maskavas pavēles.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka sacīja, ka izsaukusi Krievijas vēstnieku, lai informētu, ka Vācija izraida divus Krievijas diplomātus, reaģējot uz tiesas spriedumu.

"Šī valsts pasūtītā slepkavība, kā to šodien konstatēja tiesa, ir nopietns Vācijas likumu un suverenitātes pārkāpums," žurnālistiem sacīja ministre.

Vācijas tiesa trešdien atzina Krievijas pilsoni Vadimu Krasikovu par vainīgu Gruzijas pilsoņa etniskā čečena Zelimhana "Tornikes" Hangošvili slepkavībā, kas notika 2019.gada augustā vienā no Berlīnes parkiem.

Krasikovam piespriests mūža ieslodzījums.

Tiesa paziņoja, ka Krasikova pastrādātais noziegums, ko prokuratūra uzskata par Krievijas drošības dienesta pasūtījumu, bijis sevišķi smags.

"Četri bērni pazaudēja savu tēvu, divi cilvēki savu brāli," norādīja tiesnesis.

Vairāki mediji ziņoja, ka šeit tiek tiesāta Krievija vai pat Krievijas prezidents Vladimirs Putins, bet tas ir maldinoši, norādīja tiesnesis. Taču viņš uzsvēra, ka tiesas uzdevums ir apsvērt nozieguma apstākļus.

40 gadus vecais Gruzijas pilsonis Zelimhans Hangošvili tika nošauts 2018.gada 23.augustā Mazajā Tīrgartena parkā Berlīnē. Vēlāk todien policija aizturēja Krasikovu.

Drīz pēc slepkavības Vācijas toreizējā kanclere Angela Merkele izraidīja divus Krievijas diplomātus, protestējot pret Maskavas atteikšanos sadarboties ar izmeklētājiem.

Krievija, noliedzot pārmetumus par saistību ar slepkavību, atbildēja ar simetriskiem pretsoļiem.

Putins Hangošvili raksturoja kā "kaujinieku, ļoti nežēlīgu un asiņainu". Viņš esot pievienojies separātistiem, kas Kaukāzā karojuši pret Krieviju, un esot bijis iesaistīts spridzināšanā Maskavas metro.

Maskava arī apgalvoja, ka esot pieprasījusi viņa izdošanu.

Kā vēsta Vācijas mediji, Hangošvili izdzīvojis divos mēģinājumos viņu nogalināt Gruzijā, bet tad pieprasījis patvērumu Vācijā, kur dzīvojis vairākus gadus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu