Video ⟩ Latvijai tuvojas aukstuma vilnis; gaidāmi balti Ziemassvētki (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsnigusi egle.
Apsnigusi egle. Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijai tuvojas aukstuma vilnis, un gaidāmi balti Ziemassvētki. Nav izslēgts pat -30 grādu sals, sociālajā tīklā "Facebook" prognozē Latvijas Televīzijas laika ziņu diktors Toms Bricis. 

Pagaidām prognozes liecina, ka aukstuma vilnis būs diezgan ilgs, taču ne visu laiku bargs. Sākot ar 20. decembri, valdīs stabils sals, taču būs arī dienas, kad temperatūra pakāpsies tuvu nullei. 

Pastāv liela iespējamība, ka aukstuma vilnis ilgs visu atlikušo decembri.

Brīdī, kad Latvijā būs ieplūdušas aukstās gaisa masas aukstākā daļa, ja debesis klās mākoņi, tad temperatūra var nenoslīdēt zemāk par -15 un -20 grādiem. 

"Debesīm skaidrojoties, nav izslēgti pat -30 grādi," norāda laika ziņu diktors.

24. decembrī prognozēta sešu līdz 14 grādu novirze no klimatiskās normas, kas nozīmē, ka šī gada Ziemassvētki būs vieni no aukstākajiem svētkiem pēdējās desmitgadēs.

Šis decembris jau ir kļuvis par aukstāko deviņu gadu laikā. 

"Ja prognozes par aukstuma vilni piepildīsies un tas būs gana ilgs un bargs, tad pastāv liela iespējamība, ka šis kļūs par aukstāko decembri šajā gadsimtā," atzīmē Toms Bricis.

Pēdējo gadu decembros temperatūra ir bijusi pārsvarā virs viena grāda atzīmes. Pēdējie aukstie decembri ar stabilu un brīžiem bargu salu bijuši 2012. gadā un 2010. gadā.

Šī gadsimta aukstākais decembris bija 2002. gadā, kad mēneša vidējā temperatūra bija -7,6 grādi, savukārt visu laiku aukstākais decembris piedzīvots 1978. gadā, mēneša vidējai temperatūrai sasniedzot -10,9 grādus. 

"Pastiprinoties salam un pieaugot pieprasījumam pēc enerģijas, energoresursu cenas diez vai samazināsies," prognozē Bricis. 

"Ap Ziemassvētkiem aukstuma vilnis aptvers Eiropas lielāko daļu, tāpēc esam taupīgi, baudām ziemu un gaidām pavasari!" aicina ziņu diktors.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu