Video ⟩ Dumpis: Balstvakcinācija omikrona kontekstā ir absolūti nepieciešama (25)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Atbildīgajām iestādēm būtu jāspēj mācīties no kļūdām un operatīvi reaģēt, ja tiks konstatēts, ka koronavīrusa izplatība Latvijā pieaug, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Dumpis atzina, ka Covid-19 izplatība Latvijā ir joprojām augsta un slimnīcās joprojām ir augsts Covid-19 slimnieku skaits, kas rada lielu slodzi. Tāpat jāņem vērā, ka saslimstības rādītāji jau nedēļu nesamazinās. "Delta variants joprojām sagādā lielas problēmas," secināja eksperts.

Slimnīcās arvien pamatā lielākās raizes sagādā nevakcinēti seniori, kas ir galvenā Covid-19 riska grupa. Viņš arī akcentēja, ka diemžēl vakcinācijas aptvere šajā grupā nav tik augsta kā, piemēram, Dānijā un vairāku desmitu procentu šīs grupas iedzīvotāju nevakcinēšanās nozīmē slodzi slimnīcām.

Dumpis skaidroja, ka vakcinētiem iedzīvotājiem, kuri kādā posmā ir pārslimojuši Covid-19, īpaši nevajadzētu uztraukties par balstvakcināciju, jo šie cilvēki ir vairāk aizsargāti. Pārējiem iedzīvotājiem gan ir jāsaņem ne vien Covid-19 vakcīna, bet arī jāveic balstvakcinācija, kas var efektīvāk pasargāt no Covid-19 omikrona varianta.

Eksperts pastāstīja, ka zāļu ražotāji strādā pie polivalentas vakcīnas izstrādes - šādi preparāti satur aizsardzības mehānismus pret vairākiem koronavīrusa paveidiem. "Uz nākamo rudeni varētu būt pieejamas plašāka veida vakcīnas," prognozēja Dumpis.

Infektologs uzsvēra, ka pagaidām trūkst konkrētu datu par omikrona varianta bīstamību, tāpēc pašlaik ir grūti teikt, vai šis vīrusa variants ir lipīgāks, jo katram vīrusam ir atšķirīgas "lipīguma robežas". Tas pats attiecas uz iespējamo saslimšanas stiprumu, jo patlaban daudzi iedzīvotāji jau ir vakcinēti. "To redzēsim vēl pēc divām nedēļām. Taču ir skaidrs, ka vēl neviens Covid-19 variants nav tik ātri izplatījies. Dubultošanās dažu dienu laikā - tāds izplatības temps nevienam paveidam nav bijis," teica Dumpis.

Speciālists arī pieļāva risku, ka Covid-19 varētu izplatīties arī tamdēļ, ka to pārnēsā dzīvnieki, kuros arī var notikt šī vīrusa mutācija

Gaidot svētkus, Dumpis rosina ikvienam izvērtēt tikšanās nepieciešamību un tikties tikai ar tiem, ar kuriem tas tiek uzskatīts par pilnīgi nepieciešamu. "Ģimenes varētu tikties, bet ar noteikumu, ka opīši un omītes ir trīs reizes vakcinēti. Varētu izvairīties no ballītēm un plašākām viesībām, jo vīruss nekur nav pazudis, omikrons ir Latvijā, un nekas priecīgs mūs, visticamāk, janvārī un februārī negaida," pauda Dumpis.

Prognozējot dzīvi pēc 11.janvāra, Dumpis pauda cerību, ka varētu darīt vairāk lietu, taču vienlaikus viņš sagaida, ka Latvija mācīsies no iepriekš pieļautajām kļūdām un brīdī, kad paliks sliktāk, laikus reaģēs. "Galvenais ir saprast, kurā brīdī paliek sliktāk un kad vajag reaģēt, to darot preventīvi, nevis secinot, ka slimnīcās vairs nav vietas," sacīja speciālists.

Viņš gan arī pieļāva, ka, parādoties jaunākai informācijai par omikronu, varētu rasties situācija, ka īsti nevarēs neko plašāk vērt vaļā. Dumpja ieskatā, steidzami jādomā par to, kā efektīvāk nodrošināt revakcināciju. "Balstvakcinācija omikrona kontekstā ir absolūti nepieciešama," akcentēja speciālists.

Dumpis mudināja cilvēkus vakcinēties arī pret gripu, kas, dzīvojot brīvāk nekā iepriekšējā ziemā, varētu izplatīties plašāk. Viņš skaidroja, ka vakcināciju pret gripu var veikt kopā ar balstvakcināciju pret Covid-19, kas ir ierasta prakse citās valstīs.

Epidemiologs, Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis vietnē "Twitter" atzīmē, ka valdībai jābūt gatavai straujai rīcībai decembra beigās, ja tas būs nepieciešams. "Runāju par decembra beigām, jo uz Ziemassvētkiem uz Latviju atbrauc daudz cilvēki, kas strādā Eiropā, satiekas ar radiem un nodod omikronu," skaidro Trojanskis.

Eksperts arī norāda, ka patlaban delta paveida apstākļos jau sešas dienas pēc kārtas pieaug vīrusa izplatība, turklāt Ziemassvētkos gaidāma gada laikā visstraujākā vecuma grupu savstarpējā kontaktēšanās.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu