Pēc Satversmes tiesas iejaukšanās Saeima atbalsta dvieļa un spilvena nodrošināšanu aizturētajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā, kas paredz dvieļa un spilvena nodrošināšanu aizturētajiem īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Satversmes tiesa (ST) oktobrī ierosinājusi lietu par normu, kas neparedz īslaicīgās aizturēšanas vietā ievietotu personu nodrošināšanu ar dvieli un spilvenu, informēja tiesā.

Tagad Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija rosinājusi likumā paredzēt aizturētajam segu un spilvenu, ja aizturēšanas laiks ietver sevī naktsmieru. Tāpat paredzēts noteikt, ka aizturētajam pienāksies dvielis, ja tas būs nepieciešams.

Likumā jau līdz šim paredzēta segas nodrošināšana.

Tā kā nepieciešamās iepirkuma procedūras spilvenu un dvieļu iegādei, grozījumu spēkā stāšanās pēc to pieņemšanas paredzēta 2023.gada 1.janvārī. Paredzēts, ka spilvenu un dvieļu iegāde izmaksās ap 19 000 eiro, savukārt to mazgāšana, ķīmiskā tīrīšana un dezinfekcija - ap 75 000 eiro.

Kā ziņots, ST lieta ierosināta pēc Administratīvās rajona tiesas pieteikuma. Administratīvās rajona tiesas izskatīšanā ir administratīvā lieta par Valsts policijas faktiskās rīcības, nenodrošinot personai normatīvajos aktos paredzētos sadzīves apstākļus īslaicīgās aizturēšanas vietā, atzīšanu par prettiesisku un nemantiskā kaitējuma atlīdzinājumu.

Pieteicējs šajā administratīvajā lietā ir persona, kas 2019.gadā vairākkārt atradusies īslaicīgās aizturēšanas vietā. Būdams neapmierināts ar sadzīves apstākļiem īslaicīgās aizturēšanas vietā, viņš vērsies Valsts policijā,

lūdzot atlīdzināt nemantisko kaitējumu, kas nodarīts neizsniedzot viņam spilvenu un dvieli.

Valsts policija pieteicēja iesniegumu noraidīja, norādot, ka uzturēšanās apstākļi īslaicīgās aizturēšanas vietā esot atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Administratīvā rajona tiesa norāda, ka no apstrīdētā regulējuma neizriet pienākums īslaicīgās aizturēšanas vietā nodrošināt aizturētajam spilvenu un dvieli un ka tas neatbilstot Satversmei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu