Platformā "Facebook" bloķē "kiberalgotņu"-spiegu kontus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Sociālā tīkla "Facebook" māteskompānija "Meta" bloķējusi vairākus "kiberalgotņu" grupējumus, kā arī sākusi informēt ap 50 000 cilvēku, pret kuriem varētu būt vērsušās aktīvistu, disidentu un žurnālistu izspiegošanā vainotas firmas visā pasaulē.

"Meta" slēgusi 1500 "Facebook" un "Instagram" lapu, kas saistītas ar grupējumiem, kuri tiek turēti aizdomās par, piemēram, publiski tiešsaistē pieejamās informācijas apkopošanu, viltus profilu izmantošanu, lai iemantotu mērķu uzticību vai digitālo okšķerēšanu, izmantojot hakeru uzbrukumus.

Sociālo mediju kompānija sākusi brīdināt apmēram 50 000 cilvēku vairāk nekā simt valstīs, pret kuriem varētu būt vērsušās firmas. Šo firmu vidū vairākas ir no kibernovērošanas tirgus līderes Izraēlas.

"Facebook" atklāja, ka dzēsti, piemēram, ar Izraēlā bāzētajām kompānijām "Cobwebs Technologies", "Cognyte", "Black Cube" un "Bluehawk CI" saistīti konti.

Tāpat no "Meta" grupas platformām dzēsti ar Indijā bāzēto "BellTroX", Ziemeļmaķedonijas "Cytrox" un kādu nenosauktu Ķīnas kompāniju saistīti konti.

Arī Kanādas kiberdrošības organizācija "Citizen Lab" ceturtdien apsūdzēja "Cytrox" par Ēģiptes opozīcijas pārstāvja Aimana Nūra telefona uzlaušanā izmantotās spiegošanas programmatūras izstrādi un pārdošanu.

"Meta" paziņojumā noradīts, ka "šie kiberalgotņi bieži apgalvo, ka viņu pakalpojumi tiek izmantoti tikai pret noziedzniekiem un teroristiem", tomēr tie nešķirojot vēršas arī pret žurnālistiem, disidentiem, autoritāru režīmu kritiķiem, opozīcijas pārstāvju ģimenes locekļiem un cilvēktiesību aktīvistiem".

"Black Cube" noliedza jebkādus pārkāpumus un pat darbību kiberpasaulē, sakot, ka kompānija "sadarbojas ar pasaulē labākajiem juristu birojiem, lai pierādītu kukuļošanu, atklātu korupciju un atgūtu simtiem miljonus nozagtos aktīvos".

"Meta" analītiķi secinājuši, ka "tīkla izlūkošanas dienesti" procesu sāk, apkopojot par personu tiešsaistē publiski pieejamo informāciju, tad izveido viltus kontus, lai iegūtu informāciju no privātiem kontiem sociālajos tīklos, cita starpā pievienojoties grupām un sarunām.

Tāpat tiek izmantota taktika, iemantojot mērķa personas uzticību sociālajā tīklā un tad ievilinot uzklikšķināt uz saites vai datnes, kas instalē spiegošanas programmatūru, tādējādi iegūstot pieeju mērķa personas telefonam vai datoram, slepeni aktivizējot mikrofonus, kameras un izsekošanas programmatūras.

Ziņojumā norādīts, ka daži viltus konti, kas saistīti ar "Bluehawk", uzdevās par žurnālistiem no tādiem medijiem kā ASV "Fox News" un Itālijas "La Stampa".

"Meta" nespēja noskaidrot Ķīnas kompāniju, tomēr atklāja ar Ķīnas tiesībsargājošo struktūru darbinieku izmantotiem serveriem saistīta izlūkošanas instrumenta "vadību un kontroli".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu