ASV vērš jaunas sankcijas pret Ķīnu par uiguru tiesību pārkāpumiem (13)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV vērsušas jaunas sankcijas un tirdzniecības ierobežojumus pret Ķīnu, nosodot to par vēršanos pret uiguru minoritāti.

ASV Senāts vienbalsīgi atbalstīja sankcijas, kas praktiski nozīmē, ka ASV kļuvušas par pirmo valsti pasaulē, kas aizliegusi jebkādu importu no Ķīnas ziemeļaustrumos esošās Sjiņdzjanas provinces. Cilvēktiesību aktīvisti uzstāj, ka provincē plaši tiek izmantots piespiedu darbs.

"Mēs zinām, ka tas notiek satraucošā, baisa līmeņa genocīdā, kura liecinieki esam," sacīja likumprojekta virzītājs senators Marko Rubio.

Likumprojekts jau ir pieņemts parlamenta apakšpalātā, un Baltais nams paziņojis, ka prezidents Džo Baidens to parakstīs.

Daži ASV uzņēmumi ir pauduši bažas par uiguru piespiedu darba novēršanas likumu, ar kuru tiek aizliegts jebkādu preču imports no reģiona, ja vien kompānijas nevar iesniegt pārbaudītus pierādījumus, ka ražošanā nav izmantota verdzība.

Sjiņdzjanas province ir nozīmīga kokvilnas ražotāja. Aplēses liecina, ka katru gadu 20% ASV importētajiem apģērbiem kāds materiāls ir ražots šajā provincē.

Baidena administrācija ceturtdien noteica jaunas sankcijas pret astoņiem uzņēmumiem saistībā ar novērošanu Sjiņdzjanas provincē. Cilvēktiesību aktīvisti lēš, ka Ķīna izmanto mākslīgā intelekta un DNS izsekošanas tehnoloģijas, lai novērotu uigurus.

ASV Finanšu ministrijas noteiktās sankcijas vērstas pret pasaulē lielāko privātām vajadzībām izmantojamu dronu ražotāju "SZ DJI Technology".

"SZ DJI Technology" aizņem 70% dronu, kurus entuziasti un profesionāļi izmanto filmēšanai un fotografēšanai, tirgus pasaulē. Jau iepriekš ASV kompānijām bija ierobežotas eksporta sadarbības tiesības ar šo uzņēmumu, bet jaunās sankcijas paredz kriminālatbildību par ASV investīcijām tajā.

Sankcijas cita starpā vērstas pret mobilās lietotnes, kas var izsekot datnes lietotāja telefonā, izstrādātāju "Xiamen Meiya Pico Information" un "Cloudwalk Technology", kas izstrādājis tehnoloģiju uiguru un tibetiešu sejas atpazīšanai. Šī kompānija ir pārcēlusies uz Zimbabvi.

Atsevišķi ASV Tirdzniecības ministrija ierobežoja sensitīvo eksportu uz Ķīnas Militārās medicīnas zinātnes akadēmiju un 11 tās pētniecības institūtiem. Sankcijas saistītas ar akadēmijas darbu biotehnoloģijās, kura mērķis esot izstrādāt "ieročus smadzeņu kontrolei".

Pekinā bāzētā akadēmija aktīvi iesaistījusies Covid-19 vakcīnas izstrādē, un tās institūti koncentrējas uz asins pārliešanas, bioinženierijas un toksikoloģijas pētījumiem.

ASV tirdzniecības ministre Džīna Reimondo norādīja, ka biotehnoloģijas un medicīnas inovācijas var glābt dzīvības, bet Ķīna izvēlas šādas tehnoloģijas izmantot, "lai iegūtu kontroli pār saviem iedzīvotājiem un vērstu represijas pret etnisko un reliģisko minoritāšu grupām".

Pēc ilgām sarunām Senāts par nākamo ASV vēstnieku Ķīnā apstiprināja pieredzējušo diplomātu Nikolasu Bērnsu.

Hārvarda Universitātes profesors, bijušais ASV vēstnieks Grieķijā un Ķīnā Bērnss Ķīnu ir raksturojis kā agresoru un nosodījis genocīdu pret uiguriem, vienlaikus paužot vēlmi sadarboties, piemēram, klimata pārmaiņu jautājumos.

ASV pēdējā laikā ir palielinājušas spiedienu pret Ķīnu. Baidena administrācija trešdien vērsās pret pretsāpju medikamentu ražotājiem, kas veicinājuši atkarības krīzi.

Pēdējo gadu laikā tūkstošiem uiguru snieguši liecības par ieslodzīšanu internēšanas nometnēs, ko eksperti vērtē kā minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņu. Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Sjiņdzjanas iedzīvotāji tiek nodarbināti piespiedu darbā, bet sievietes pakļautas piespiedu sterilizācijai.

Ķīnas valdība skaidro, ka šīs nometnes, kurās kopš 2017.gada bijis vairāk nekā miljons cilvēku, patiesībā ir "profesionālās izglītības centri" un to darbības mērķis ir ekstrēmisma un terorisma izskaušana. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" pielīdzinājusi šīs represijas noziegumiem pret cilvēci.

Saistībā ar musulmaņu un citu minoritāšu tiesību pārkāpumiem ASV, Austrālija, Kanāda un Lielbritānija paziņojušas par diplomātisku Pekinas olimpisko spēļu boikotu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu