Latvijas Banka paaugstinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 3,2% (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Banka paaugstinājusi gada vidējās inflācijas prognozi 2021.gadam no iepriekš lēstajiem 2,8% līdz 3,2%, bet nākamajam gadam inflācijas prognoze palielināta no 4% līdz 6,1%, liecina Latvijas Bankas jaunākās prognozes.

Vienlaikus gada vidējās inflācijas prognozi 2023.gadam Latvijas Banka paaugstinājusi no septembrī lēstajiem 2,7% līdz 2,9%, bet 2024.gadā Latvijā gada vidējā inflācija prognozēta 2,1% apmērā.

Latvijas Bankā norāda, ka inflācijas prognoze 2021. un 2022.gadam palielināta globālo energoresursu cenu kāpuma dēļ, kamēr 2023.gadā augstāku inflāciju noteiks ražošanas izmaksu sadārdzinājums.

"Energoresursu cenu pieaugums paaugstina inflācijas prognozes, un inflācijas virsotne būs augstāka, nekā iepriekš gaidīts," atzīmē Latvijas Bankas pārstāvji.

Vienlaikus Latvijas Bankā norāda, ka cenu kāpums vērojams plašā produktu spektrā, ko ietekmē enerģijas cenu ietekme uz citu preču un pakalpojumu cenu pieaugumu, lēmumi par administratīvi regulējamo cenu palielināšanu, piemēram, siltumapgādei un ūdensapgādei atsevišķās pilsētās, augošās globālās pārtikas cenas, piegādes ķēžu pārrāvumu ietekme uz rūpniecības preču cenām, kā arī izdevumu atalgojumam pieaugums ražošanas izmaksās.

"Pamatinflācija, ko lielā mērā virza algu kāpums, palielināsies. Tomēr inflācija, mazinoties globālajām enerģijas cenām un piegādes ķēžu problēmām, nākamā gada laikā sāks pierimt," atzīmē Latvijas Bankas pārstāvji, piebilstot, ka diemžēl inflācijas riski tuvākajā nākotnē ir augšupvērsti. To nosaka saspringtā situācija iekšzemes darba tirgū un globālo izejmateriālu cenu vēlāks sarukums.

Latvijas Banka sagaida, ka pamatinflācija jeb inflācija, neietverot pārtikas un enerģijas cenas, 2021.gadā Latvijā būs 2%, 2022.gadā - 3,1%, 2023.gadā - 2,6%, bet 2024.gadā - 2,3%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu