Video ⟩ Afganistānā ilgstoši dzīvojoša latviete vēlas atgriezties mājās (44)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijā dzimusī Sandra Bindemane [tagad – Muhameda] Afganistānā dzīvo jau 30 gadus. Ar vīru, kurš pirms trim gadiem miris, viņa savulaik iepazinās Rīgā, kad viņš mācījās milicijas skolā. Uz Afganistānu viņa devās vēl ar tā laika PSRS pasi, kas sadegusi ugunsgrēkā, bet tagad kopš talibu nākšanas pie varas baidās kārtot ceļošanai nepieciešamos dokumentus. Latviete kopā ar bērniem uz dzimteni bija mēģinājusi izceļot jau augusta beigās, taču neveiksmīgi, vēsta LTV „Panorāma”.

"Daudzreiz [vīrs] gribēja nosūtīt atpakaļ, bet nebija tādas iespējas," sacīja Sandra. "Tad teica: "Saņemšu savu pensiju un kopā brauksim." Pensiju nesaņēma. Nomira."

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Agnese Saliņa atzina, ka par Sandras Muhamedas situāciju zina.

"Jā, protams, par Sandru mēs zinām, un pirmo informāciju par šo kundzi mēs saņēmām šā gada augusta beigās, tas bija 23.augusta vēls vakars, kad uzzinājām, ka šāda kundze ir Afganistānā," paskaidroja Saliņa.

Sandra patlaban ir Ārlietu ministrijas redzeslokā un saziņā par iespējamu atgriešanos mājās.

"Šobrīd šo sakaru ar kundzi uzturam diezgan regulāru. Esam viņai un viņas ģimenei palīdzējuši skaidrot viņas tiesisko statusu Latvijā," teica Saliņa. "Esam arī palīdzējuši sazināties ar tuviniekiem Latvijā un esam arī meklējuši veidus, kā viņai atgriezties Latvijā. Diemžēl viņas iespējas izceļot no Afganistānas ir diezgan ierobežotas tā dēļ, ka viņai un viņas ģimenei nav ceļošanai derīgu dokumentu - pases."

"Man nedos pasi. Tāpēc, ka es neesmu no Afganistānas," WhatsApp videosarunā uzsvēra Sandra. "Sapratīs, ka esmu ārzemniece, mājās arī laikam nevarēšu atnākt."

"Ja personai ir citas valsts pilsonība piešķirta un ir kāds no šiem faktoriem, vai nu ir Latvijas pilsoņu pēctecis, vai trimdinieks, tad ir iespējams atteikties no citas valsts pilsonības un pieteikties Latvijas pilsonībai," paskaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Madara Puķe.

Nokārtot Latvijas pilsonības dokumentus attālināti nevar, līdz ar to Sandrai vispirms būtu jānokļūst Latvijā.

Ja gadījumā Sandra iegūtu Afganistānas pilsonību, no tās, ierodoties Latvijā, varētu atteikties.

Sandrai Latvijā ir brālis un māsa. To viņa apstiprina arī sarunā ar Latvijas Televīziju, taču vairākus gadus kontakti ir zuduši.

Plašāk LTV "Panorāma" sižetā

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu