Video ⟩ Pirmo reizi medicīnas studentiem izveidota simulēta slimnīca

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RSU

Medicīnas studenti var iziet klīniskās aprūpes praksi Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) simulētajā slimnīcā, apliecināja RSU mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa.

Simulētā slimnīca atrodas Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC). Tajā ir Iekšķīgo slimību nodaļa un Ķirurģijas nodaļa, procedūru kabineti, māsu postenis un palātas, kurās guļ pacienti-manekeni un pacienti-aktieri. Tāpat "slimnīcas" darbībai ir izgatavotas simulētu medikamentu ampulas, mākslīgās asinis, fēces, urīns, brūces, pielīmējami katetri medikamentu ievadei.

RSU MITC direktore Ieva Šlēziņa norādīja, ka simulētajā slimnīcā procesu virzība ir līdzīga īstas slimnīcas darbībai. Tajā atskan telefona zvani uz māsu posteni, pacientu izsaukumi uz palātu, pacientu transportēšana uz izmeklējumiem. Darbības "slimnīcā" notiek secīgi un bieži vien paralēli viena otrai, tādēļ ir svarīgi prioritizēt darbus, komunikāciju ar pacientu un veselības aprūpes speciālistu starpā, medikamentu devu aprēķinus, pacientu izglītošanu un atbalsta sniegšanu, pacientu identifikāciju un citas netehniskās iemaņas, uzsvēra Šlēziņa.

Vienlaikus sertificēta māsa, MITC simulācijā balstītas izglītības attīstības vadītāja māszinībās Madara Blumberga skaidroja, ka prakses laikā studentiem ir iespēja gūt pilnīgāku izpratni par procesu norisi slimnīcā. Kā piemēru viņa min asins analīžu ņemšanu, kad studentam jāspēj atrast nozīmējums ordināciju lapā, ir jāizvēlas atbilstošs aprīkojums, jāidentificē īstais pacients, jāizskaidro plānotā darbība, pirms tiek veikta manipulācija, jāsakārto darba vieta aiz sevis, jānosūta paņemtais paraugs uz laboratoriju un jādokumentē paveiktais.

Gediņa aģentūrai LETA pauda, ka divu nedēļu garumā klīniskās aprūpes praksi izgājuši ap 90 trešā studiju gada ārvalstu medicīnas studenti, kuri pandēmijas dēļ praktizēties nav varējuši.

Kopumā programmā tika iesaistīti vairāk nekā 30 pacienti-aktieri. "Palātās" uzturējās 20 pacienti - astoņi labi aprīkoti manekeni un 12 cilvēki. Savukārt, lai sagatavotu praksei visu nepieciešamo, sākot no aprīkojuma un telpām līdz scenārijiem un cilvēku sagatavošanai pacientu lomām, bija nepieciešami vairāki mēneši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu