Neparasts kriminālromāns – Fredas Vargasas "Zilo apļu vīrs"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Freda Vargasa
Freda Vargasa Foto: Wikipedia.org

Iznācis franču rakstnieces Fredas Vargasas kriminālromāns "Zilo apļu vīrs", stilīgs un neparasts darbs ar īpatni – izmeklētāju, šarmanti savdabīgiem varoņiem un neierastu risinājumu.

Šis ir kriminālromāns intelektuāļiem un prāta mīklu minētājiem, tiem, kurus saista neparasti sižeta pavērsieni, neordināras personības un cits skatījums uz noziedzīgo pasauli.

Fredas Vargasas romānā "Zilo apļu vīrs" darbojas izmeklētājs Žans Batists Adamsbergs. Viņš ir pārliecināts, ka jūt noziedznieka vainu, uzskata, ka spēj ielūkoties pašās cilvēka būtības dzīlēs, pamanīt viņa iekšējo dzinuli. Adamsbergam noziegumu atklāšana ir sports un misija vienlaikus – pamanījis cilvēkā slepkavas dzirksti, viņš reizēm pat gribētu kļūdīties…

“"Zilo apļu vīrs" ir asprātīgs, atjautīgs un nedaudz sirreāls kriminālromāns, kas pārsteigs un iepriecinās pat visprasīgākos kriminālžanra fanus,”

raksta “Financial Times”.

Šī ir pirmā grāmata par Žanu Batistu Adamsbergu – vienu no interesantākajiem izmeklētājiem mūsdienu kriminālromānos. Adamsbergs nav tāds kā citi policisti. Viņa metodes ir ārkārtīgi dīvainas: viņš nemeklē pavedienus, ignorē acīmredzami aizdomīgos un arestē tos, kuriem ir dzelžains alibi, turklāt pats šķiet pagalam izklaidīgs. “Vargasa raksta ar pārsteidzošu izdomu, un viņas ekscentriskie varoņi mīt brīnišķīgā bohēmiskā pasaulē, kādas nekad nav bijis, bet būtu gribējies...” apgalvo The New York Times Book Review. Ne jau Adamsbergs viens ir dīvainis, šajā romānā tādi ir teju visi: aklais Šarls Reijē, kurš izseko dēkaino zinātnieci Matildi, Matilde, kura pēta okeānu zivis un arī cilvēkus, policists Danglārs, kurš ap pusdienlaiku jau ir izdzēris tik daudz vīna, ka strādāt ir grūti, tomēr viņš pamanās paveikt savu darbu un vēl diezgan sekmīgi viens pats audzina piecus bērnus, naivā večiņa Klemansa, kura atbild uz precību sludinājumiem… Apburoša kompānija, un ikviens no viņiem ir kaut kā saistīts ar noslēpumaino Zilo apļu vīru, kurš naktīs Parīzes ielās atstāj ar zilu krītu uzvilktus apļus. Katrā no tiem ir sava sīklietiņa, kāds priekšmets, bet ārpusē skaidrā rokrakstā lasāms pantiņš: “Viktor, kam tu ārā līdi, nolādi to brīdi!”

"Zilo apļu vīrs"
"Zilo apļu vīrs" Foto: publicitātes

Žurnālisti steidzas to pasniegt kā izklaidējošu stāstu, psihiatri piedāvā savas teorijas, tikai Adamsbergs ir vienīgais, kurš notiekošo uztver nopietni. Viņš liek padotajiem fotografēt un dokumentēt katru jaunu apli, rūpīgi sekojot līdzi tam, ko zīmētājs tajos novieto. Kurš ir Zilo apļu vīrs un kas viņam prātā? Zinātniece Matilde apgalvo – viņa ir to sastapusi. Aklais Šarls Reijē arī interesējas par zilo apļu fenomenu… vai varbūt par Matildi? Un vēl kāds sūta Adamsbergam anonīmas vēstules…

Adamsbergs nojauš, ka aiz šiem šķietami nenozīmīgajiem notikumiem slēpjas liela cietsirdība. Un pavisam drīz tiek atrasts aplis ar daudz nopietnāku saturu – tajā ir novietots sievietes līķis ar nežēlīgi pārgrieztu rīkli. Kļūst skaidrs, ka sekos vēl citas slepkavības…

Freda Vargasa

Freda Vargasa ir franču rakstniece, vēsturniece un arheoloģe. Viņas sarakstītās grāmatas ir tulkotas 45 valodās un pārdotas vairākos miljonos eksemplāru. Rakstniece trīs reizes saņēmusi Kriminālromānu rakstnieku asociācijas starptautisko dunča balvu (International Dagger Award), kas tiek piešķirta par labāko tulkoto kriminālromānu. Pirmoreiz šo balvu viņa saņēma 1991. gadā par darbu "Zilo apļu vīrs".

Pieejama arī e-grāmata.

No franču valodas tulkojusi Agnese Kasparova.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu