Par nelegālo imigrantu transportēšanu pirmoreiz aizturēti divi lietuvieši (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migranti
Migranti Foto: MAXIM GUCHEK/BELTA HANDOUT

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes aizvadītajā nedēļas nogalē pirmo reizi aizturējušas divus pašu valsts pilsoņus, kas mēģinājuši nogādāt nelegālos imigrantus uz citu Eiropas valsti, pirmdien paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Pirmo reizi aizturēti divi Lietuvas pilsoņi, kas piedalījās nelegālo migrantu transportēšanā. Šie cilvēki saistīti ar organizētās noziedzības pasauli," viņa sacījusi žurnālistiem.

Līdz šim par migrantu transportēšanu, kas saskaņā ar Lietuvas Kriminālkodeksu var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, aizturēti gan bijušā padomju bloka valstu pilsoņi, gan pašu migrantu radinieki, kas jau iedzīvojušies Eiropas valstīs un cenšas palīdzēt turp nokļūt arī saviem tuviniekiem, vēsta portāls "Delfi.lt", citējot datus par situāciju novembra beigās.

Sestdienas vakarā Vilkavišķu rajonā aizturēts 28 gadus vecs Kauņas rajona iedzīvotājs un 45 gadus vecs Jonavas rajona iedzīvotājs, kas savās automašīnās Polijas robežas virzienā veduši astoņus ārvalstniekus, domājams, Sīrijas pilsoņus.

Amatpersonas neizpauž, kad un kādos apstākļos šie ārvalstnieki nokļuvuši Lietuvā.

Aizturētos Lietuvas pilsoņus tiesa ļāvusi apcietināt uz diviem mēnešiem.

"Tas ir ienesīgs nelegālais bizness, un bija tikai laika jautājums, kad šajā nelikumīgajā darbībā iesaistīsies Lietuvas noziedzīgā pasaule," norādījis iekšlietu ministres vietnieks Ķēstutis Lančinsks.

Atbildot uz jautājumu par šo cilvēku pagātni, prokuratūras pārstāve Rasa Stundžiene īsi atbildējusi, ka viņi agrāk tiesāti par noziegumiem pret īpašumu un sodāmība viņiem joprojām ir spēkā.

Pašā nelegālās migrācijas krīzes sākumā tika prognozēts, ka migrantu pārvadāšanai noteikti pievērsīsies vietējie noziedznieki, īpaši kontrabandisti, kas labi pazīst visas meža taciņas starp Lietuvu un Baltkrieviju, taču tā nenotika.

Lūgts komentēt šo situāciju, Valsts robežsardzes dienesta pārstāvis Ģiedrjus Mišutis nosaucis svarīgākos iemeslus.

"Interesanti, ka lietuviešu vidū vērojama liela tolerance pret kontrabandas tabakas izstrādājumiem, īpaši pierobežas rajonos, - netiek uzskatīts, ka tā ir problēma un nodara valstij lielu kaitējumu," viņš stāstījis.

"Savukārt nelegālās migrācijas gadījumā ieslēdzas kaut kas, ko varētu raksturot kā lielāku apzinīgumu. Cilvēki tajā saskata lielāku ļaunumu Lietuvai, iecietības ir krietni mazāk. Iesaistīšanās nelegālās migrācijas procesos tiek vairāk nosodīta, ieslēdzas morāle, un tas tiek uzskatīts par lielāku apdraudējumu nekā gadījumā ar kontrabandu," skaidrojis viceministrs.

Vēl viens iemesls ir tas, ka paredzamā peļņa par migrantu transportēšanu nav īpaši liela, turklāt lietuvieši labāk apzinās riskus, arī iespējamos sodus. "Delfi.lt" iepriekš rakstīja par gadījumu, kad kādam Polijā strādājušam gruzīnam par cilvēku nelikumīgu transportēšanu piesolīti tūkstoš eiro, taču viņš maldināts, stāstot, ka pieķeršanas gadījumā viņam nedraud nekas vairāk par naudassodu.

"Lietuvieši ir labāk informēti gan par kopējo situāciju, gan par sodiem, gan tiesībsargāšanas iestāžu darbu," norādījis Mišutis. "Lietuvas pilsoņi labāk orientējas informācijā par pastiprināto režīmu pie robežas, zina, ka tur piesaistīti lielāki spēki, palīgā nākusi armija, izsludināts ārkārtējais stāvoklis. Viņi apzinās, ka tā ir ļoti riskanta nodarbe."

Kā liecina dati par situāciju novembra beigās, par cilvēku nelikumīgu transportēšanu visvairāk aizturēti Ukrainas pilsoņi - 12. Vēl deviņi aizturētie ir Gruzijas iedzīvotāji.

Visai bieži nelegālajiem imigrantiem palīdz arī viņu tautieši, kas jau sākuši iesakņoties Rietumeiropas valstīs un saņēmuši uzturēšanās atļaujas. Parasti viņi pat nepiedalās nekādās noziedzīgās shēmās, vienkārši steidzas palīgā draugiem vai radiniekiem. Šādu aizturēto skaitā ir desmit Irākas un seši Sīrijas pilsoņi. "Ģimenes saites ir ļoti spēcīgs iemesls," stāstījis Mišutis.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra šogad par cilvēku nelikumīgu transportēšanu pāri valsts robežai sākusi 32 pirmstiesas izmeklēšanas pret 67 aizdomās turamajiem, un 38 cilvēki jau notiesāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu