Beidzot izpētīti no asteroīda “Ryugu” iegūtie paraugi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīda "Ryugu" paraugi.
Asteroīda "Ryugu" paraugi. Foto: AFP / Scanpix

Jau pagājis vairāk nekā gads, kopš zonde “Hayabusa2” no tāla asteroīda kosmosā atgriezās ar vērtīgiem putekļu paraugiem. Tagad zinātnieki beidzot noskaidrojuši, no kā tad sastāv šis asteroīds.

Divos pētījumos starptautiska zinātnieku komanda paziņoja, ka asteroīds “Ryugu” ir ļoti tumšs, porains un sastāv no materiāla, kas radies pašos Saules sistēmas pirmsākumos un nav atrodams uz Zemes.

Lai arī tas nav nekas negaidīts, tomēr atklājums tāpat ir brīnišķīgs. Iedomājies, šis asteroīds palicis gandrīz pilnīgi neskarts kopš Saules sistēmas veidošanās sākuma pirms 4,5 miljardiem gadu. Šie asteroīda paraugi mums ir viens no labākajiem rīkiem, lai labāk saprastu, no kāda materiāla veidojās objekti Saules sistēmas iekšienē.

“”Hayabusa2” sagādātie paraugi, šķiet, ir pirmatnējākais materiāls, kas pieejams mūsu laboratorijās,” rakstīts pētījumā.

Asteroīds "Ryugu".
Asteroīds "Ryugu". Foto: AP/Scanpix

Asteroīds “Ryugu”, kas sākotnēji bija zināms kā “1999 JU3”, ir otrais asteroīds, no kura zondei izdevies iegūt paraugus un atgriezt tos uz Zemes. Pirmais asteroīds bija “Itokawa”, tomēr zondes paraugu vākšanas mehānismam notika kļūme, tāpēc līdz mums 2010. gadā nonāca ļoti mazs asteroīda putekļu daudzums.

“Ryugu” ir aptuveni kilometru plats un tam ir elipses veida orbīta ap Sauli. Zonde uz asteroīda piezemējās divas reizes. Misija bija ārkārtīgi sarežģīta. Tomēr viss izdevās, un zonde uz Zemes nogādāja 5,4 gramus asteroīda putekļu.

“Ryugu” ir C tipa asteroīds, kas ir visizplatītākais asteroīdu veids Saules sistēmā. Šie kosmosa akmeņi ir bagātīgi ar oglekli, kas padara tos ļoti tumšus. Asteroīds arī ir ļoti porains.

Paraugu padziļinātāka analīze pavisam noteikti būs nākamais solis, lai atklātu daudz jauna ne tikai par šo asteroīdu, bet arī par visu Saules sistēmu.

Abi pētījumi publicēti zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy” šeit un šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu