Trojanskis: Omikrona dēļ februāra vidū varētu būt ap 15 000 Covid-19 gadījumu dienā (55)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Papildus gultas Stradiņu slimnīcas vestibilā
Papildus gultas Stradiņu slimnīcas vestibilā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pat pie "lokdaunam" līdzīgiem ierobežojumiem, panākot nevakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 40% un vakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 30%, omikrons varētu izraisīt saslimstības pieaugumu, kas kulminētos februāra vidū ar teju 15 000 jaunu Covid-19 gadījumu dienā un 4550 vienlaikus stacionēto Covid-19 pacientu, valdības sēdē skaidroja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis.

Viņš pauda, ka arī politikas plānošanā būtu jāpieņem, ka omikrons nav maigāks par delta variantu.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka valdībai, lemjot par tālāko pandēmijas apkarošanu, vajadzētu sekot līdzi kumulatīvajam pēdējo septiņu dienu laikā stacionēto cilvēku skaitam. Tieši šis rādītājs precīzāk atspoguļojot situāciju, kas valda slimnīcās. Ja stacionēto cilvēku skaits pieaugs līdz noteiktam līmenim, tas norādīs uz to, ka tuvākajā laikā slimnīcas būs pārpildītas.

Turpinot diskutēt par Covid-19 omikrona paveidu un iespējamo gripas izplatību, Perevoščikova ieskatā, nebūtu slikti, ja vērtētu iemeslus, kāpēc cilvēki atrodas prombūtnē. "Prombūtnes iemesls var būt ne tikai Covid-19, bet arī citas respiratorās saslimšanas ieskaitot gripu. Tas ir viens no rādītājiem, lai saprastu, vai kritiskās nozares varētu būt cietušas no darbaspēka trūkuma," norādīja eksperts.

Kā liecina Trojanska un Aigara Langina izstrādātais matemātiskais prognožu modelis, februāra sākumā, izplatoties omikronam, Latvijā tiktu sasniegts saslimstības pīķis.

Jau vēstīts, ka pagājušajā mēnesī Dienvidāfrikas Republikā tika atklāts jauns Covid-19 paveids ar daudzām mutācijām, kurš tika nosaukts par omikrona paveidu. Saistībā ar tā izplatību daudzas valstis aizliegušas ieceļošanu no Āfrikas dienvidu valstīm, kā arī no jauna ieviesušas ierobežojumus vīrusa izplatības samazināšanai.

Eksperti brīdina, ka omikrona paveids ir lipīgāks nekā pašlaik dominējošais delta paveids. Kā viens no iemesliem tiek minēts tas, ka jaunais variants spēj labāk pārvarēt pašlaik pieejamo vakcīnu radīto imunitāti. Tomēr sākotnējie dati liecina, ka inficēšanās ar omikrona paveidu gadījumā slimības gaita ir vieglāka.

Epidemiologs arī iezīmēja konkrētus aspektus, kuri patlaban nav droši zināmi un līdz ar to rada ierobežojumus modelēšanai. To vidū šobrīd nav zināms, kad omikrona paveids sāks lokāli cirkulēt Latvijā. Vienlaikus nav arī pārliecinošu datu par divu vakcīnu devu efektivitāti pret smagu slimības gaitu un nāvi, kā arī nav pārliecinošu datu par balstvakcīnu efektivitāti pret smagu slimības gaitu un nāvi. Tiek pieļauts, ka arī omikrona infekcijas gaitas atšķirības varētu ietekmēt prognozes, turklāt aizvien nav precīzi zināma vīrusa infekciozitāte, proti, vai saslimstības rādītāji Latvijā pieaugs tieši tikpat, cik Lielbritānijā, Dānijā un Norvēģijā.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu