Neatbilstoši aprēķinātas algas dēļ daļai uzņēmēju kavēsies atbalsta izmaksa, brīdina VID (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Uzņēmējiem, kas veikuši Darba likumam neatbilstošas darbinieku darba samaksas izmaiņas, lēmuma pieņemšana par algu subsīdijas vai apgrozāmo līdzekļu granta atbalsta piešķiršanu ir pagarināta līdz tam laikam, kad tiks pieņemti nepieciešamie grozījumi Ministru kabineta noteikumos,  pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Laika posmā no 22.novembra līdz 20.decembrim VID ir saņēmis 9172 pieteikumus apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem, kā arī 21 849 pieteikumus algu subsīdiju izmaksai.

Vēl pirms tika saņemts Eiropas Komisijas saskaņojums abām šīm atbalsta programmām, VID speciālisti izvērtēja iesniegumus, lai būtu gatavi sākt izmaksu nekavējoties.

Izvērtējot saņemtos subsīdiju pieteikumus tika konstatēts, ka uzņēmumi oktobrī ir norādījuši būtiski mazākas algas, nekā vidēji trīs iepriekšējos mēnešos.

Līdz ar to var veidoties situācija, ka darbiniekam vidējā bruto darba samaksa jūlijā, augustā un septembrī ir, piemēram, 1200 eiro, atbalsts algu subsīdijai ir 600 eiro, bet darba devēja ziņojumā par oktobri aprēķinātā bruto darba samaksa ir 100 eiro.

Šādā gadījumā neizpildās atbalsta saņemšanas nosacījumi un darba devējiem nerodas pienākums izmaksāt darbiniekam starpību starp saņemtā atbalsta apmēru un aprēķināto algu, kā arī no aprēķinātās bruto darba samaksas veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksājumus un samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, ņemot vērā, ka atbalsts algu subsīdijai ir darbiniekam izmaksātās neto darba samaksas daļa.

Šādu situāciju novēršanai Ministru kabinetā paredzēts tehniski precizēt normatīvo regulējumu.

VID pārstāvji skaidro, ka, lai novērstu dažādu normu interpretāciju, ir nepieciešams skaidri un nepārprotami noteikt, ka situācijā, ja darbiniekam atbalsta periodā uzrādīta mazāka deklarētā bruto darba samaksa nekā deklarētā vidējā bruto darba samaksa noteiktajā bāzes periodā no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim, atbalstu nosaka 50% apmērā no aprēķinātās bruto darba samaksas atbalsta mēnesī, bet ne vairāk kā 700 eiro.

Tādejādi tiks nodrošināts, ka valsts atbilstoši algu subsīdijas mērķim daļēji kompensē darba devējam izdevumus par darbinieku atalgojumu nevis sedz atalgojuma pieprasījumu, kas ir vairāk nekā darbinieka faktiskā bruto darba alga par attiecīgo atbalsta mēnesi.

VID veiks atbalsta izmaksu atbilstoši tiem iesniegumiem, kuriem minētās problēmas nav konstatētas. Savukārt tiem uzņēmējiem, kas veikuši Darba likumam neatbilstošas darbinieku darba samaksas izmaiņas, lēmuma pieņemšana par atbalsta piešķiršanu termiņš ir pagarināts līdz tam laikam, kad tiks pieņemti grozījumi Ministru kabineta noteikumos un viņi par to ir informēti.

"VID darbinieki strādās visas brīvdienas un svētku dienas, lai krīzes skarto nozaru darbinieki iespējami laicīgāk varētu tikt pie naudas, tomēr nav pieļaujama situācija, ka kāds, kura mērķis ir segt savus izdevumus uz citu nodokļu maksātāju rēķina, saņem nepamatoti lielu atbalstu," pauž VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jau ziņots, ka Latvija saņēmusi Eiropas Komisijas saskaņojumu apgrozāmo līdzekļu grantu un algu subsīdiju programmai.

Grants apgrozāmajiem līdzekļiem pieejams 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas, tai skaitā arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kopsummas, par kuru aprēķināti darba algas nodokļi 2021.gada jūlijā, augustā un septembrī, bet ne vairāk kā 250 000 eiro katrā atbalsta perioda mēnesī atsevišķi un ne vairāk kā 2,3 miljoni eiro saistītu personu grupai.

Vienlaikus jāņem vērā, ka virkni saimniecisko nozaru darbību oktobrī un novembrī neietekmēja izsludinātās Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi, tāpēc šo nozaru komersantiem šis atbalsts nebūs pieejams. Neatbalstāmo nozaru saraksts publicēts attiecīgo Ministru kabineta noteikumu pielikumā.

Apgrozāmo līdzekļu granti līdz nākamā gada janvāra beigām būs pieejami nodokļu maksātājiem, kuru saimnieciskā darbība ir liegta saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredzētajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Darba algas subsīdija pieejama darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, mikrouzņēmumu īpašniekiem un individuālajiem komersantiem to ienākumu kompensēšanai, kā arī patentmaksātājiem atlīdzības kompensēšanai. Atbalstu algu subsīdijai piešķirs darba devēja darbiniekiem, pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem, kuriem uz iesnieguma iesniegšanas brīdi ir sadarbspējīgs sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 infekciju vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu.

Uzņēmumiem, pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem, kuru darbība būtiski ietekmēta Covid-19 izplatības ieviesto ierobežojumu dēļ, pieteikums algu subsīdijas saņemšanai par šī gada oktobri un novembri jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā līdz 2022.gada 15.janvārim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu