BVKB konstatējis kļūdu datu padevē par elektroenerģijas aizsargātajiem lietotājiem - daudzbērnu ģimenēm

Papildināts
LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības kontakts.
Elektrības kontakts. Foto: Shutterstock

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) konstatējis kļūdu datu padevē par elektroenerģijas aizsargātajiem lietotājiem - daudzbērnu ģimenēm, aģentūru LETA informēja BVKB pārstāvji.

Aptuveni 3000 aizsargāto lietotāju saņēmuši informāciju no elektroenerģijas tirgotāja, ka nesaņems paredzēto atvieglojumu elektroenerģijai decembra rēķina segšanai.

BVKB ir identificējis aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmas (ALDIS) neprecizitāti, kas ietekmējusi datu padevi par aizsargātajiem lietotājiem - daudzbērnu ģimenēm. Citas aizsargāto lietotāju kategorijas nav ietekmētas.

Patlaban norit aktīvs darbs ar sistēmas izstrādātājiem, uzturētājiem un elektroenerģijas tirgotāju, lai identificētu faktiskos apstākļus un lemtu par turpmākajām darbībām.

Aizsargātie lietotāji, kuri saņēmuši vēstuli no tirgotāja par atbalsta nepiemērošanu, tiks informēti par risinājumu, norāda BVKB pārstāvji.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) uzdevis BVKB atrisināt kļūdu datu padevē par elektroenerģijas aizsargātajiem lietotājiem, kā arī sadarbojoties ar elektroenerģijas tirgotājiem apzināt un informēt atbalsta saņēmējus. Aizsargāto lietotāju lokā ietilpst arī personas ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, un maznodrošinātas mājsaimniecības, un arī šiem atbalsta saņēmējiem atbalsts tiek nodrošināts pilnībā.

Vitenbergs uzsver, ka visi, kam pienākas aizsargātā lietotājā atbalsts norēķiniem par elektroenerģiju to jau ir saņēmuši un arī saņems turpmāk. Kļūdas atbalsta maksājuma sistēmā ir identificētas un elektroenerģijas aizsargātie lietotāji - daudzbērnu ģimenes atbalstu saņem atbilstoši normatīvu prasībām.

Jau ziņots, ka aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmas (ALDIS) ieviešanas pirmajos divos mēnešos par vairāk nekā piektdaļu jeb 20 000 pieaudzis aizsargāto lietotāju, kam pienākas elektroenerģijas rēķina samazinājums, skaits.

Izvērtējot BVKB rīcībā esošos datus pirms un pēc ALDIS ieviešanas, redzams, ka šā gada augustā aizsargāto lietotāju skaits, kas saņēmuši atbalstu, bija 71 209, bet jau oktobrī to skaits pieaudzis par vairāk nekā 20 000 lietotāju un sasniedzis 91 893.

Analizējot atbalstu saņēmušo aizsargāto lietotāju datus pa grupām, secināms, ka par 61% pieaudzis personu ar pirmās grupas invaliditāti un ģimeņu ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, skaits, par 50% palielinājies daudzbērnu ģimeņu skaits, bet par 3% trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību skaits.

Šā gada 1.septembrī darbību uzsāka jaunā ALDIS, kuras pārzinis ir BVKB. Sistēma apkopo informāciju par aizsargātajiem lietotājiem un sniedz datus elektroenerģijas tirgotājiem par personām, kurām pienākas atbalsts elektroenerģijas rēķinu samazinājumam.

Aizsargāto lietotāju lokā ietilpst daudzbērnu ģimenes, personas ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, un maznodrošinātas mājsaimniecības.

Informācija par aizsargātajiem lietotājiem šobrīd tiek iegūta no citām valsts informācijas sistēmām, kas automātiski identificē atbalsta saņēmējus, aprēķina atbalsta apjomu un nodod datus elektroenerģijas tirgotājiem. Aizsargātā lietotāja pakalpojumu līdz 1.septembrim nodrošināja tikai viens elektroenerģijas tirgotājs. Turpretī šobrīd atbalstu aizsargātajiem lietotājiem nodrošina jau divi uzņēmumi - AS "Latvenergo" un SIA "Tet", un arī citi tirgotāji tiek aicināti to darīt. Tirgus ir kļuvis atvērts ikvienam elektroenerģijas tirgotājam, līdz ar to neierobežojot lietotāju izvēli vai konkurenci.

Ministru kabinets 19.oktobra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas rosinātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi", kas paredz no 1.novembra visām aizsargātā lietotāja grupām par 10 eiro palielināt atbalstu norēķiniem par elektroenerģiju, tādējādi kompensējot šobrīd vērojamo straujo elektroenerģijas cenu kāpumu. Par patērēto elektroenerģiju novembrī atbalsts tiks piešķirts decembra sākumā saņemtajos rēķinos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu