Lavrovs: Krievijas un ASV sarunas sāksies janvārī (45)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sarunas ar ASV par Maskavas pieprasītajām "drošības garantijām" sāksies nākamā gada pašā sākumā, trešdien paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Ukraina un Rietumi apsūdz Krieviju par jauna iebrukuma plānošanu Ukrainā, kas varētu notikt janvāra sākumā. Maskava to noliedz, lai gan pie Ukrainas robežām tiek koncentrēts Krievijas karaspēks.

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka Krievijai neesot vairs atkāpšanās telpas, ņemot vērā Maskavai nepieņemamo militāro palīdzību, ko Ukrainai sniedz ASV. Viņš brīdināja, ka Krievijai nāksies ķerties pie stingriem militāriem atbildes soļiem, ja Rietumi neatteikšoties no sava "agresīvā kursa".

Putins atkārtoti uzsvēra, ka Maskava pieprasa tiesiski saistošas "drošības garantijas", tostarp NATO atteikšanos no zināma veida uzbrukuma ieroču izvietošanas valstīs, kas robežojas ar Krieviju, un alianses atteikšanos no tālākas paplašināšanās uz Austrumiem.

Krievija pagājušajā nedēļā iesniedz Vašingtonai divus līgumprojektus, kas attiecīgi būtu noslēdzami ar ASV un NATO, kuros izklāstītas tā dēvētās "drošības garantijas", ko Maskava pieprasa no Rietumiem.

"Faktiski ir saskaņotas turpmākā darba modalitātes, nosakot, ka pašā nākamā gada sākumā divpusējam kontaktam starp mūsu un amerikāņu sarunvedējiem jākļūst par [sarunu] pirmo raundu," pavēstīja Lavrovs, piebilstot, ka vienošanos ar NATO Maskava vēlas sākt apspriest arī janvārī.

Ministrs arī paziņoja, ka Putina un ASV prezidenta Džo Baidena ārlietu padomnieki esot vienojušies turpināt darbu pie Vašingtonai iesniegtā dokumenta par ASV un Krievijas attiecībām.

Intervijā Krievijas propagandas televīzijas kanālam RT viņš atzinīgi novērtēja Vašingtonas "lietišķo" pieeju, kas ļāvusi ātri vienoties par turpmāko sarunu parametriem.

Lavrovs piebilda, ka Maskava esot gatava uzklausīt Vašingtonas prasības, taču brīdināja, ka sarunas nedrīkst ievilkties bezgalīgi.

"Ceru, ka viņi mūs uztvers nopietni, ņemot vērā darbības, ko esam veikuši, lai nodrošinātu mūsu aizsardzības spējas," izteicās Krievijas ārlietu ministrs.

Viņš pavēstīja, ka Krievija "drošības garantiju" apspriešanu gatavojas pārnest arī uz Eiropas Drošības un sadarbības (EDSO) platformu.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien norādīja, ka Vašingtona sadarbojas ar sabiedrotajiem Eiropā, lai ar diplomātiskiem līdzekļiem novērstu "Krievijas agresiju", taču Baidens noraidot tāda veida garantijas, kādas pieprasa Putins.

Tikmēr Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs trešdien atzinīgi novērtēja ātri panākto vienošanos par sarunu uzsākšanu, taču uzsvēra, ka to "mērķim jābūt konkrēta rezultāta sasniegšana".

Viņš piebilda, ka Maskava no Vašingtonas sagaida detalizētu sarunu platformu un gatavību konstruktīvām diskusijām.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu