PVO: Pandēmiju varētu uzveikt 2022.gadā, vakcinējot nabadzīgās valstis (12)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien brīdināja, ka balstvakcinācija turīgajās valstīs neapturēšot pandēmiju, kamēr nabadzīgākajās pasaules valstis nebūs bijusi iespēja vakcinēties un izvairīties no tālākām vīrusa mutācijām.

"Neviena valsts nevar ar balstvakcināciju izkļūt no pandēmijas," sacīja PVO ģenerālsekretārs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"Vispārējas balstvakcinācijas programmas, iespējams, pagarinās Covid-19 pandēmiju, nevis to izbeigs, novirzot [vakcīnu] piegādi uz valstīm, kurām jau ir augsta līmeņa vakcinācijas aptvere, dodot vīrusam vairāk iespēju izplatīties un mutēt [valstīs ar zemu vakcinācijas aptveri]."

"2022. ir jābūt Covid-19 pandēmijas beigu gadam", jo vīruss mums tagad ir labi pazīstams un mūsu rīcībā ir "visi instrumenti", lai to apkarotu, pauda Gebreiesuss. 

PVO prognozes liecina, ka 2022. gada pirmajā ceturksnī vakcīnu krājumi būs pietiekami lieli, lai vakcinētu visus pieaugušos pasaulē un veiktu balstvakcināciju tiem, kam tas visvairāk nepieciešams. Lielākais izaicinājums būšot "šos instrumentus efektīvi izmantot" un nodrošināt to taisnīgu sadali.

"Kamēr nebūs vakcinēta visa pasaule, nedomāju, ka varēsim izbeigt šo pandēmiju," viņš uzsvēra.

Viņš piebilda, ka trešā vakcīnas deva arī nav uzskatāma par nodrošinājumu pilnīgai rīcības brīvībai. "Balstvakcīnas nevar uzskatīt par biļeti, lai rīkotu svinības."

PVO brīdināja, ka neierobežotas gada nogales svinības var izrādīties par jaunas inficēšanās avotu.

Jaunais Covid-19 omikrona paveids ar daudzām mutācijām ir pamudinājis daudzas valstis noteikt jaunus ierobežojumus un aicināt pilsoņus vakcinēties.

Jaunākie dati vedina uzskatīt, ka omikrona paveids neizraisa smagāku saslimšanu nekā iepriekšējie Covid-19 paveidi, tostarp delta, bet augošs jaunu infekcijas gadījumu skaits draud pārslogot veselības sistēmas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu