Stoltenbergs aicina Putinu svētku laikā atvilkt karavīrus no Ukrainas robežas (11)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izmantot svētku laiku, lai atvilktu karavīrus no Ukrainas robežas.

Stoltenbergs intervijā ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka Krievijai ir iespēja nodrošināt mierīgus Ziemassvētkus visiem. Lai to izdarītu, Krievijai ir jāsamazina spriedze un jāatsauc savi karavīri.

Rietumi un Kijeva bažījas, ka Maskava varētu plānot jaunu iebrukumu Ukrainā, un ASV brīdinājušas Maskavu, ka šādam solim būtu nopietnas ekonomiskās sekas.

Krievija ir savilkusi aptuveni 100 000 karavīru pie Ukrainas robežām.

"Tā ir nozīmīga militāro spēku koncentrēšana un nekas neliecina, ka tas apstātos vai palēninātos," sacīja Stoltenbergs.

Viņš konkrēti neatbildēja uz jautājumu, vai uzskata, ka Krievija ar karavīru koncentrēšanu pie Ukrainas robežām mēģina panākt piekāpšanos no NATO attiecībā uz drošības garantijām.

Stoltenbergs sacīja, ka Krievijas nolūki nav skaidri.

Taču viņš norādīja, ka Krievija jau reiz izmantoja spēku pret Ukrainu, atņemot tai Krimu.

Attiecībā uz Krievijas pieprasītajām drošības garantijām, NATO ģenerālsekretārs izrādīja gatavību tās apspriest. Tomēr viņš noraidīja, ka NATO varētu, piemēram, pavisam izslēgt Ukrainas uzņemšanu aliansē nākotnē.

Krievijas Ārlietu ministrija pagājušo piektdien oficiāli atklāja, kādas "drošības garantijas" Maskava pieprasa no Rietumiem un aicināja Vašingtonu steigšus uzsākt sarunas šajā jautājumā.

Tostarp Krievija pieprasījusi no NATO apņemšanos neturpināt paplašināšanos un neuzņemt aliansē Ukrainu un citas valstis, kā arī atteikšanos no jebkādas karadarbības vešanas Ukrainā, Austrumeiropā, Kaukāza reģionā un Vidusāzijā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu