Daugavpilī plāno izsludināt enerģētisko krīzi, vēsta ReTV (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības līnija ziemā. Ilustratīvs attēls
Elektrības līnija ziemā. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Uzreiz pēc svētkiem Daugavpils dome plāno izsludināt enerģētisko krīzi. Pašvaldībā uzsver, ka pēdējo trīs mēnešu laikā ar pašu finansējumu izdarīts viss, taču, lai izvairītos no krīzes siltumapgādē, jālūdz valsts palīdzība. Vides aizsardzības un reģionālajā ministrijā (VARAM) atzīst - šādas krīzes gaidāmas ne tikai Daugavpilī, bet arī daudzās citās pašvaldībās, vēsta ReTV.

Pasaules tirgos gada laikā gāzes cena kāpusi vairāk nekā desmit reizes. Cenu pieaugums izraisījis arī siltumenerģijas tarifa kāpumu. Kā pirmā pašvaldība Latvijā, kas ceļ trauksmi, ir Daugavpils, - lai arī pēdējo mēnešu laikā tai izdevās saglabāt siltumenerģijas tarifu nemainīgu, tagad pašvaldība ziņo, ka resursi ir izsmelti.

Andrejs Elksniņš, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs (Saskaņa): “Visu šo laiku mēs spējām gan ar testēšanā esošo šķeldas katlumāju samazināt tarifu. Otrkārt, mēs iegādājamies tarifu gāzei lētāk, nekā ir biržā, kā arī mēs sākām projektēt jaunu šķeldas katlumāju, lai varētu diferencēt mūsu siltumražošanas jaudas. Uz februāri pilsētas iekšējie resursi ir izsmelti, šajā gadījumā ir jāiesaistās viennozīmīgi valstij.”

Par pašvaldībām atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda - Daugavpils situācija nav pārsteigums: šobrīd ziņas nāk no daudzām vietvarām, ka naudas trūks.

Madars Lasmanis, VARAM ministra padomnieks pašvaldību jautājumos (AP): “Mums ir sarunas ar vairākām pašvaldībām bijušas arī bez šīs pašvaldības, daudzām tāda doma ir. Šobrīd daudzi apsver iespēju pie valdības vērsties… Mums ir bijušas sarunas, zvanījušas ir vairākas - gan lielākas, gan mazākas. Būtībā visas.”

Šobrīd galvenais satraukums ir par iedzīvotājiem, lai viņi nepaliek bez siltuma un gaismas savās mājās, nespējot samaksāt rēķinus.

VARAM pārstāvis: “Problēma ir tajā, ka šodien ikvienā pašvaldībā iedzīvotāju rēķini diezgan strauji pieaug. Un, protams, iedzīvotāju maksātspēja ir tik liela, cik tā ir. (..) Līdz ar to, kad katru mēnesi divreiz kāpinās rēķins par elektroenerģiju vai elektrību, iedzīvotājs to izjūt ļoti sāpīgi.”

Ņemot vērā strauji augošās izmaksas, valsts nākšot palīgā, sola VARAM, taču te būs jābūt sadarbībai ar Ekonomikas ministriju, kā arī lēmums būs jāpieņem valdībai.

Madars Lasmanis, VARAM ministra padomnieks pašvaldību jautājumos (AP): “Protams, tas ir jautājums nākotnē par ilgtermiņa politiku. Mums nav garantijas, ka nākošziem šis grūtības nevar atkārtoties. Tāpēc varbūt jādomā gan valdībai, gan pašvaldībām, kā būt piesardzīgākiem energoresursu iepirkšanā.” Tikmēr Daugavpilī pirmdien paredzēts sasaukt ārkārtas sēdi, pēc kuras plānots vērsties pēc lūguma pie valsts.

Andrejs Elksniņš: “Labākie risinājumi valsts līmenī šobrīd būtu tieši piegādes līgumi par dabas gāzi. Otrā lieta būtu akcīzes nodokļa pazemināšana vismaz līdz jūnija mēnesim, PVN samazināšana. Un arī tomēr, manuprāt, beidzot ir jāizmanto Inčukalnu krātuvē esošās gāzes rezerves.”

Bez valsts palīdzības Daugavpilij februārī draud pat trīskāršējs tarifa kāpums. Līdz ar to daugavpilietim, kam, piemēram, pieder divistabu dzīvoklis, mēnesī būtu jāmaksā 175 eiro līdzšinējo 50 eiro vietā. Kā norāda VARAM, janvāris un februāris būs grūtākie mēneši, kas pašvaldībām jāpārvar, tajos arī pašvaldībām jārīkojas - paredzot līdzekļus gan pašvaldības, gan kapitālsabiedrības atbalstam. Savukārt martā paredzams energoresursu cenu kritums.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu