VARAM: Pieņemot deputāta amatu Jūrmalā, Rīgas domnieks Mežeckis zaudē deputāta amatu Rīgā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

No "Saskaņas" ievēlētais Rīgas domnieks Romāns Mežeckis, kurš vienlaikus ieņēmis arī deputāta amatu Jūrmalas domē, pārstāvot kūrortpilsētas mēra Gata Trukšņa Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sarakstu, savu Rīgas domes deputāta amata vietu automātiski zaudējis, aģentūrai LETA skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Ministrijā norādīja, ka deputāts var strādāt tikai vienā domē. Ja deputāts izvēlējies pieņemt citas domes deputāta mandātu, tad uzskatāms, ka iepriekšējās domes deputāta pilnvaras tiek zaudētas.

Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 8.panta trešajā daļā nostiprināts princips, ka kandidāts var kandidēt tikai vienā domē.

No tā izriet, ka persona vienlaikus nevar būtu deputāts divās domēs, skaidro VARAM.

Jau vēstīts, ka Mežeckis galvaspilsētas domē ievēlēts no "Saskaņas" saraksta ārkārtas vēlēšanās 2020.gadā. Savukārt šogad viņš no ZZS saraksta startēja vēlēšanās uz Jūrmalas domi, taču palika pirmais "aiz strīpas".

Tagad, ņemot vērā, ka Jūrmalas domes deputāte Anita Adijāne (ZZS) nav spējusi uzrādīt Covid-19 sertifikātu, viņai uz laiku apturētas pilnvaras, bet viņas vietā domē darbu sācis Mežeckis. Viņš arī aizstājis Adijāni Attīstības un vides jautājumu komitejā.

Taču Rīgas domē Mežecka deputāta pilnvaras nav izbeigtas, nav saņemts arī viņa iesniegums par mandāta nolikšanu, apliecināja domē. Pašvaldība ir informācija, ka domnieks ir sācis darbu Jūrmalas domē, un izveidojušos situāciju dome mēģina skaidrot gan sadarbībā ar pašvaldības Vēlēšanu komisiju, gan ar pašu deputātu.

Pašam Mežeckim pašlaik ir darba nespējas lapa.

Kā apauda pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leite, Jūrmalas dome ir ievērojusi likumā "Par pagaidu papildu prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam" noteikto, kas paredz, ja pašvaldības domes deputāts nav ieguvis un uzrādījis sertifikātu, deputāta pilnvaras aptur, pieņemot attiecīgu domes lēmumu. Par deputāta pilnvaru apturēšanu atbilstoši domes lēmumam domes priekšsēdētājs nekavējoties paziņo pašvaldības vēlēšanu komisijai. Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 43.pantā noteiktajā kārtībā stājas nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova, atsaucoties uz Pašvaldības domes vēlēšanu likumu, skaidro, ka kandidāts, ievērojot likuma nosacījumus, Latvijā var kandidēt tikai uz vienas pašvaldības domi. Tāpat noteikts, ka, ja kādā no pašvaldībām notiek ārkārtas vēlēšanas, citas pašvaldības deputātu var pieteikt par domes deputāta kandidātu, taču ievēlēšanas gadījumā viņš zaudē tās pašvaldības deputāta mandātu, kurā viņš bija deputāts kandidātu saraksta iesniegšanas brīdī.

"Nepārprotami, ka likumdevēja mērķis ir bijis nepieļaut, ka persona var būt deputāts vienlaikus vairākās pašvaldību domēs," skaidro CVK.

CVK norāda, ka tieši šāda situācija un detalizēta rīcība gan likumā nav noteikta, bet minētā norma piemērojama pēc iespējas analoģiski. Tā kā, ievērojot minēto, deputāts var būt tikai vienā domē, un ir izvēlējies pieņemt Jūrmalas domes deputāta mandātu, tādējādi zaudējot Rīgas domes deputāta mandātu, tad uzskatāms, ka Rīgas domes deputāta pilnvaras izbeigušās ar dienu, kad deputāts sāka pildīt savus pienākumus Jūrmalas domē, skaidro Zaharova.

CVK atbildē pauž, ka likums nenoteic kārtību, kādā domes iegūst informāciju par citas domes sastāva izmaiņām, un ka deputātam būtu pienākums pašam informēt domi par pilnvaru izbeigšanos saistībā ar deputāta pilnvaru iegūšanu citā domē. CVK neuztur aktuālu deputātu kandidātu reģistru un nevar nodrošināt šāda veida informācijas sniegšanu, savukārt domes darbības jautājumi ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) kompetencē.

Ar pašu politiķi līdz šim sazināties nav izdevies.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu