EK apstiprina Latvijas īres maksas kompensācijas programmu pandēmijas skarto uzņēmumu atbalstam (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi Latvijas īres maksas kompensācijas programmu deviņu miljonu eiro apmērā Covid-19 pandēmijas skarto uzņēmumu atbalstam, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Komunikācijas ģenerāldirektorātā.

EK konstatējusi, ka deviņu miljonu eiro vērtā Latvijas īres kompensācijas programma, kas paredzēta koronavīrusa pandēmijas skarto uzņēmumu atbalstam, atbilst Eiropas Savienības (ES) pagaidu regulējumam par valsts atbalsta pasākumiem. Programma ir tāda pasākuma atkārtota ieviešana, kuru EK jau apstiprināja 2020.gada jūlijā un pēc tam grozīja 2021.gada janvārī. Sākotnējā programma ar grozījumiem zaudēja spēku 2021.gada 30.jūnijā.

Atbalsts, kas izpaudīsies kā tiešās dotācijas, ir paredzēts tam, lai samazinātu īrnieku maksājumus par publiskā sektora īpašuma īri. Īrniekus arī atbrīvo no kavējuma procentiem un līgumsodiem gadījumos, kad maksājumi nav veikti laicīgi, tomēr šis noteikums neattiecas uz maksājumiem par saņemtiem pakalpojumiem.

Latvija paziņoja par sākotnējās programmas atkārtotu ieviešanu attiecībā uz laikposmu no 2021.gada 11.oktobra līdz 31.decembrim. Paziņotās programmas aplēstais budžets ir deviņi miljoni eiro.

Kā skaidroja EK pārstāvniecībā Latvijā, EK konstatēja, ka Latvijas programma atbilst ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Konkrēti, pirmkārt, atbalsts nepārsniegs 290 000 eiro uz vienu uzņēmumu, kas nodarbojas ar primāro lauksaimniecisko ražošanu, 345 000 eiro uz vienu uzņēmumu, kas darbojas zvejniecības un akvakultūras nozarē, un 2,3 miljonus eiro uz vienu uzņēmumu, kas darbojas citās nozarēs. Otrkārt, atbalsts tiks piešķirts ne vēlāk kā 2022.gada 30.jūnijā.

EK secināja, ka šis pasākums ir nepieciešams, piemērots un samērīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus dalībvalsts ekonomikā saskaņā ar Līgumu par Eiropas Savienības darbību un pagaidu regulējuma nosacījumiem. Pamatojoties uz to, EK apstiprināja šo pasākumu saskaņā ar ES noteikumiem par valsts atbalstu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu