Stradiņa slimnīca: mediķi ir uztraukti par ierobežojumu atvieglošanu (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja, Gatis Rozenfelds

Mediķi ar bažām skatās uz pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanu, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Viņš atklāja, ka pašlaik PSKUS ir Covid-19 pīķa lejupslīdē, un šo pacientu skaits ir relatīvi neliels - mazāks par 40. Vienlaikus mediķi ir bažīgi par nākamo gadu, un tiek prognozēts, ka jauna vīrusa paveida omikrona dēļ februārī varētu būt pacientu skaita pieaugums. Tāpēc slimnīca joprojām saglabā paaugstinātu gatavību, lai spētu reaģēt pacientu skaita pieauguma gadījumā.

Tāpat slimnīcā pieaug arī pret Covid-19 vakcinēto pacientu skaits, kas ir saistīts ar to, ka proporcionāli arī sabiedrībā vakcinēto skaits aug. "Jārēķinās, ka vīruss mainās, un šobrīd ir jaunais omikrona vīrusa variants, kur esošās vakcīnas ir mazliet mazāk efektīvas nekā pret iepriekšējo variantu," pauda PSKUS vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka globāli nav izdevies panākt vakcinācijas aptveri 70% līdz 80% apmērā, tāpēc pastāv risks, ka var parādīties arvien jauni vīrusa varianti, un esošās vakcīnas būs aizvien mazāk efektīvas.

Muciņš stāstīja, ka visiem mediķiem ir iespēja saņemt balstvakcīnu, taču PSKUS šādu soli spērusi tikai aptuveni puse no darbiniekiem. Slimnīca darot visu iespējamo, lai aptveri darbinieku vidū palielinātu, taču cilvēki nogurstot no jaunām prasībām.

"Mūsu psihologu dienests, kas slimnīcā izveidots pagājušajā gadā tieši ar mērķi palīdzēt mūsu personālam, strādā ļoti aktīvi, un plāno arī nākamgad savu darba apjomu palielināt," personāla izdegšanu un stresa pieaugumu komentēja Muciņš.

Tāpat slimnīca ar bažām skatās uz atvieglojumu palielināšanu gada nogalē, tostarp, Jaungada naktī izklaides vietām atļaujot strādāt visu nakti. "Mēs redzējām, ka tieši ierobežojumu ieviešana mums ļāva relatīvi vieglāk, nekā pat tika plānots, pārdzīvot krīzi oktobrī un novembrī, kad pacientu skaits dramatiski pieauga," uzsvēra Muciņš.

Ieviešot atvieglojumus un ņemot vērā jauna vīrusa paveida izplatību, saslimstības pieaugums varētu būt daudz lielāks, nekā bija rudenī, prognozēja PSKUS valdes priekšsēdētājs. Viņš arī uzskata, ka ārkārtas situācija pati par sevi nav risinājums, bet risinājums ir pašu uzmanība, ierobežojumu saglabāšana un vakcinācija.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu