"Mansards" izdod otro grāmatu Latvijas mutvārdu vēstures sērijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Pārcēlāji"
"Pārcēlāji" Foto: publicitātes

Grāmatu apgāds "Mansards" izdod otro grāmatu Latvijas mutvārdu vēstures sērijā "Pārcēlāji". Tā ir otrā grāmata Latvijas mutvārdu vēstures sērijā "Bezbailīgie".

Grāmatā apkopotas triju bēgļu laivu vadītāju atmiņas no Otrā pasaules kara beigu posma. Būdami Latvijas valsts vienaudži Pēteris Jansons, Laimonis Pētersons un Ēriks Tomsons jaunu cilvēku aizrautībā glāba Latvijas iedzīvotājus no otrreizējās padomju okupācijas. Mutvārdu vēstures pētnieku sakopota, ilgstoši noklusētā pieredze nodota atklātībai, jo vēstures izpratnei nekas nav izteiksmīgāks par pašu notikumu dalībnieku atmiņām.

Ilgu laiku par viņiem nekas netika dzirdēts. Latvijas Centrālās padomes uzdevumā viņi darbojās nelegāli un bieži palika nezināmi pat laivās pārceltajiem. Tikai mūža otrajā pusē viņi beidzot varēja uzticēt atklātībai savus neparastos dzīvesstāstus – kā Latvijā, tā Zviedrijā. Arī Zviedrijā nācās ievērot noilgumu informācijai par nelegālajiem laivu braucieniem no Baltijas. Pārcēlāji atceras veiksmīgos un neveiksmīgos braucienus, riskantās situācijas, kad mantu izmešana jūrā bija mazākais zaudējums. Viņi atceras savus pārdzīvojumus, pārgalvības un nevēlēšanos iesaistīties nevienā no karojošajām armijām, stāsta par nebēdnībām un negaidītiem notikumu pavērsieniem, romantiskām noskaņām, kad jūra mierīga un drudžainu rīcību vētras laikā.

"Pārcēlāji"
"Pārcēlāji" Foto: publicitātes

Ar sērijas “Bezbailīgie” starpniecību pagātne tiek tuvināta tagadnei. Varoņi, kas nebaidījās nāves, piedzīvoja garus mūžus. Sērijas pirmā grāmata “Nakts jau nav tikai gulēšanai” bija veltīta Latvijas Centrālās padomes bēgļu laivu sakarniecei Valentīnei

Lasmanei, kura nodzīvoja 102 gadus. Laimonis Pētersons nodzīvoja 87 gadus, Pēteris Jansons – 98. Trešais atmiņu autors Ēriks Tomsons grāmatu sagaida pirms savas 103. dzimšanas dienas 31. decembrī.

Atmiņās skarti daudz mazpazīstami notikumi, fakti un detaļas. To papildina Kaspara Zeļļa zinātniskie komentāri. Sastādītāja Māra Zirnīte, grāmatu izdošanai sagatavoja LU Filozofijas un socioloģijas institūts un Latvijas Mutvārdu vēstures pētnieku asociācija “Dzīvesstāsts”. Ievads, pēcvārds un personu rādītājs paver plašāku ieskatu laikmetā, notikumos un tajos iesaistītajās personās.

Grāmatas atvēršana notiks otrdien, 28. decembrī plkst. 15.00 Zoom vidē. Sarīkojumā piedalīsies viens no grāmatā publicēto atmiņu autoriem Ēriks Tomsons un viņa meita Daiga Siliņa. Grāmatas sakārtotāji un veidotāji no LU Filozofijas un socioloģijas institūta un Latvijas mutvārdu vēstures pētnieku asociācijas “Dzīvesstāsts” – Māra Zirnīte, Maija Krūmiņa, Ginta Elksne, Kaspars Zellis – pakavēsies pie darba vairāku gadu garumā. kas tagad lasītājam ļauj iedzīvoties vēsturiskos notikumos pašu dalībnieku – bēgļu laivu pārcēlāju – atmiņu skatījumā. Atvēršanā piedalīsies arī LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Sanita Reinsone un rakstniece un publiciste Rudīte Kalpiņa.

Sarīkojumā tiks demonstrētas fotogrāfijas no Gotlandes fotogrāfa Dāvida Holmerta kolekcijas par Baltijas bēgļu ieceļošanu un fragments no Marie Jansones videofilmas par viņas vectēvu Pēteri Jansonu. Paldies Zviedrijas Karalistes vēstniecībai Latvijā par iespēju demonstrēt Dāvida Holmerta fotogrāfijas un finansiālu atbalstu Marie Jansones filmas tulkojumam latviešu valodā.

Saite uz sarīkojumu: https://zoom.us/j/98569768734?pwd=N2llM01OYUJnZDZUT1phbTNvYUFDdz09

Meeting ID: 985 6976 8734

Passcode: 2mw0CF

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu