TVNET gada albums. 2. Iļģi

Jānis Žilde
, Kritiķis, galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
"Mēs deviņi bāleliņi"
"Mēs deviņi bāleliņi" Foto: publicitātes

Lai arī koncertdzīve uz īsu brīdi atdzīvojās tikai vasarā, tāpat saskaroties ar dažādiem ierobežojumiem, arī šis gads Latvijā pagāja Covid-19 pandēmijas zīmē, kurā viens izbīļa vilnis nomainīja citu. Šādos neierastos apstākļos mūziķiem daudz vairāk laika atkal atlika jaunu vai atliktu ideju realizēšanai, dziesmu sacerēšanai, darbam skaņu ierakstu studijā. Atskatāmies uz pašmāju populārās mūzikas labākajiem pilnmetrāžas ierakstiem. Kā jau katru gadu, arī šogad izdoti vairāk nekā simts dažādu žanru ierakstu. 2. vieta - postfolka apvienības "Iļģi" ieraksts "Mēs deviņi bāleliņi". 

Viss, kam pieskaras "Iļģi", kļūst par zeltu. Arī savā četrdesmitajā jubilejas gadā Ilga Reizniece un domubiedri nodevuši klausītājiem lielisku jaunu albumu ar deviņām, vienā opusā apvienotām muzikālām epizodēm, kuru pamatā ir visgarākā latviešu tautasdziesma, kuras izcelsmi var attiecināt uz vissenākajiem vedību dziesmu slāņiem – tā pieder pie dziesmu grupas par līgavas zagšanu un bāleliņu dzīšanos pēc māsiņas. Grupas diskogrāfijā "Mēs deviņi bāleliņi" ir jau astoņpadsmitais albums, šoreiz gan tikai digitālā formātā.

Pirmā satikšanās ar garāko latviešu tautasdziesmu "Iļģiem" bija pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā – animācijas filma "Man vienai māsiņai" (režisore Roze Stiebra, scenārija autors Imants Ziedonis) pirmizrādi piedzīvoja 1984. gadā. Toreiz filmā tika iekļauti tikai daži šīs dziesmas panti, bet vēlme izdziedāt dziesmu visā garumā saglabājās, un iecere to ierakstīt īstenojās šogad. Darbs pie muzikālā materiāla ilga divus gadus un vainagojās vairāk nekā pusstundu garas tautasdziesmas ierakstīšanā.

Bez grupas dalībniekiem ierakstā piedalās virkne citu mūziķu. Viņi visi ir "Iļģu" draugi, ar kuriem kopā spēlēts ne vienu reizi vien - Uģis Prauliņš, Ivars Cinkuss ar kora "Gaudeamus" dziedātāju grupa, Irina Mihailovska u.c.

"Mēs deviņi bāleliņi"
"Mēs deviņi bāleliņi" Foto: publicitātes

Albumu kā vienotu, nedalāmu skaņdarbu var noklausīties vai iegādāties mūziķiem draudzīgajā vietnē Bandcamp. Visās pārējās populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs "Mēs deviņi bāleliņi" ir sadalīts atsevišķos dziedājumos jeb epizodēs.

Noklausies!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu