Foto stāsts ⟩ Rankas novadā – izjādes ar zirgiem gan iesācējiem, gan pieredzējušiem jātniekiem

Foto: Foto no staļļa “Grantiņi” arhīva
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Rankas novada stallī “Grantiņi Horses” gaidīts ikviens zirgu mīļotājs – pieredzējuši jātnieki un arī tie, kuri vēl tikai sapņo par kāpšanu zirga mugurā. Īpaši lielu prieku tikšanās ar zirdziņiem sagādā bērniem, kuri var gūt pirmo pieredzi saskarsmē ar šiem brīnišķīgajiem dzīvniekiem un, iespējams, sākt nodarboties ar jāšanas sportu.

Aktivitātes ikvienam prasmju līmenim

“Katram jātniekam jāizraugās zirgs ne tikai atbilstoši pieredzei un temperamentam, bet svarīga arī augumu saderība. Lielam, teju divmetrīgam vīrietim atbilstošs būs liels zirgs, savukārt bērniem vislabāk vispirms kāpt ponija mugurā,”

stāsta “Grantiņi Horses” saimniece Dārta Dikmane–Stūriška.

Viņa priecājas, ka staļļa iemītnieku pulku nesen papildinājis gados jaunais, bet paklausīgais un gudrais ponijs Dandijs, kuru bērni jau paguvuši iemīļot.

Foto: Foto no staļļa “Grantiņi” arhīva

Bērniem visdrošāk un piemērotāk sākt draudzību ar poniju, kuru var arī samīļot un pat palīdzēt tā kopšanā –

Dandijs ticis pie atsevišķas, tieši viņam piemērotas novietnes stallī, kurā kopumā mitinās divpadsmit zirgi.

Daži no tiem paredzēti sporta izjādēm pieredzējušiem jātniekiem un arī sacensībām, citi labi jūtas iesācēju sabiedrībā.

Foto: Foto no staļļa “Grantiņi” arhīva

Apmācības manēžā, pastaigas mežā

Staļļa kompleksā ir plaša manēža, un tas nozīmē, ka jāšanas apmācības var notikt jebkādos laikapstākļos, arī ziemā, kad agri satumst.

Manēžā jāšanas pamatus var apgūt katrs interesents, savukārt jātnieki ar pieredzi īpaši novērtē izjādes zirga mugurā pa Rankas apkārtnes gleznainajām dabas takām.

“Lai dotos ārpus mūsu teritorijas, vispirms gan pārliecināmies, vai jātnieks uz zirga jutīsies pietiekami droši – šādai pastaigai vajadzīgas zināmas iemaņas,”

atklāj Dārta, piebilstot, ka apmeklētājiem tiek piedāvāti ļoti draudzīgi un nosvērti zirgi.

Foto: Foto no staļļa “Grantiņi” arhīva

Vecā staļļa jaunā dzīve

Stallis Stūrišku ģimenes īpašumā nonācis pirms dažiem gadiem – tolaik ēka bijusi pamesta un nolaista, tomēr pieņemts lēmums par atjaunošanu, un darbi sākās 2017. gada nogalē,

2018. gada pavasarī iegādāti pirmie zirgi, un jau kopš 2019. gada tas pieejams arī apmeklētājiem.

Daudzi uz “Grantiņiem” brauc regulāri, lai trenētos zirgu sportā vai vienkārši mācītos droši turēties zirga mugurā, vienlaikus atpūšoties no ikdienas stresa un pieslēdzoties dabas ritmiem.

Apmeklētāji priecājas par papildu iespējām, piemēram, fotosesijām kopā ar zirgiem, zirgu boksa nomu, manēžas izmantošanu.

Staļļa apmeklējums iespējams kopā ar mājdzīvniekiem, kas nozīmē, ka suni nenāksies atstāt mājās, tikai tas iepriekš jāsaskaņo ar staļļa saimniekiem.

Apmeklētājiem, kuri vēlas pavadīt kopā ar zirgiem vai tuvākajā apkārtnē ilgāku laiku un pārnakšņot turpat Rankas pagastā, “Grantiņi Horses” saimniece iesaka atpūtas kompleksu “Lācītes”, kuru ar staļļiem savieno asfaltēts, tikai pusotru kilometru garš ceļa posms.

Foto: Foto no staļļa “Grantiņi” arhīva

Tur iespējams gan garšīgi paēst, gan palikt pa nakti, baudīt dažādas aktīvās atpūtas iespējas, ir liels bērnu rotaļu laukums pašiem mazākajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu