Balstvakcīnu tagad var saņemt arī pārslimojušas un vakcinētas personas (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki ieradušies saņem poti pret Covid-19 izbraukuma vakcinācijā speciāli pielāgotajā autobusā stāvlaukumā pie veikala "Maxima", A.Saharova ielā 20A.
Cilvēki ieradušies saņem poti pret Covid-19 izbraukuma vakcinācijā speciāli pielāgotajā autobusā stāvlaukumā pie veikala "Maxima", A.Saharova ielā 20A. Foto: Zane Bitere/LETA

Ievērojot SARS CoV-2 vīrusa Omikron varianta straujo izplatību Eiropā un, lai mazinātu plašas Covid-19 infekcijas izplatības risku Latvijā, Imunizācijas valsts padome ir saīsinājusi balstvakcinācijas saņemšanas intervālu, kā arī rekomendē balstvakcīnu saņemt arī pārslimojušām un vakcinētām personām.

Balstvakcinācija nepārslimojušajām personām ir pieejama trīs mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas, bet "Johnson & Johnson" ražotās vakcīnas gadījumā - jau divus mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas.

Ņemot vērā aktuālās rekomendācijas balstvakcīnas saņemšanai, tā saukto būstera poti var saņemt arī tās personas, kas Covid-19 ir izslimojušas un arī izgājušas pilnu vakcinācijas kursu.

Foto: Vakcinacija.lv

Tiesa, jāņem vērā, ka šādā gadījumā balstvakcīnu iespējams saņemt tikai pēc sešiem mēnešiem pēc pēdējās potes vai pārslimošanas, un pirms balstvakcīnas saņemšanas notiks konsultācija ar ārstniecības personu. Tāpat Vakcinācijas birojs atgādina, ka baltsvakcīna netiek veikta jauniešiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem.

Baltsvakcīnai var pieteikties vietnē manavakcina.lv vai zvanot pa tālruni 8989.

Kā novēroja ziņu medijs TVNET, vietnē manavakcina.lv aizvien ir norādītas vecās vadlīnijas par balstvakcināciju, piemēram, ir norādīts, ka "balstvakcinācija nav nepieciešama personām, kurām ir saņemtas 2 vakcīnu devas un pirms, pēc vai starp abām vakcīnu devām ir bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests", taču birojs norāda, ka teksts mājaslapā tikšot labots.

Kā ziņots, Latvijā vakcinēšana pret Covid-19 tika sākta pagājušā gada 28.decembrī, kā pirmos potējot lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu.

Kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem. 16.decembrī Latvijā tika sākta 5-11 gadus vecu bērnu potēšana pret Covid-19.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu