ASV ieceļ sūtni Afganistānas sieviešu tiesību aizstāvībai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Afganistāna. Ilustratīvs attēls.
Afganistāna. Ilustratīvs attēls. Foto: Trent Inness/Shutterstock.com

ASV trešdien iecēla sūtni Afganistānas sieviešu tiesību aizstāvībai, signalizējot par svarīgu prioritāti laikā, kad varu Afganistānā sagrābusī radikālo islāmistu kustība "Taliban" turpina sieviešu tiesības ierobežot.

Afganistānā dzimusī ASV zinātniece un starpniecības eksperte Rina Amiri, kas Obamas prezidentūras laikā strādāja Valsts departamentā, būs sūtne Afganistānas sieviešu, meiteņu un cilvēktiesību jautājumos, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Kā norādīja ASV augstākais diplomāts, Amiri pievērsīsies jautājumiem, kas ir "kritiski svarīgi man" un pārējai prezidenta Džo Baidena administrācijai.

"Mēs vēlamies mierīgu, stabilu un pārtikušu Afganistānu, kur visi afgāņi var dzīvot un attīstīties politiski, ekonomiski un sociāli ietverošā vidē," norādīja Blinkens.

Pirmajā varas posmā no 1996. līdz 2001.gadam talibi īstenoja radikālu islāma interpretāciju, liedzot sievietēm strādāt, bet meitenēm mācīties skolās.

Kaut arī talibi solījuši, ka pēc varas sagrābšanas augustā īstenos savādāku politiku, daudzām sievietēm liegts atgriezties darbā, bet meitenēm vidusskolas izglītība pamatā liegta.

Svētdien talibi paziņoja, ka sievietes nevar doties tālos ceļojumos bez pavadoņa vīrieša, savukārt transporta līdzekļu vadītājiem nevajadzētu pārvadāt sievietes, kurām nav apsegta galva.

Šogad noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

ASV, Eiropas un citas valstis ir atturīgas attiecībā uz "Taliban" pagaidu valdības atzīšanu, apsūdzot talibus, ka tie atkāpušies no solījumiem izveidot politiskā un etniskā ziņā ietverošu valdību, kā arī ievērot sieviešu un minoritāšu tiesības.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu