"Pelēks suns sapņo par zelta zivtiņām". Ass prāts un niansēts jūtīgums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Krista Anna Belševica
Krista Anna Belševica Foto: publicitātes

Krista Anna Belševica (1993) ir rakstniece, dzejniece un pētniece, Latvijas lasītājiem pazīstama no 2016. gada. Viņas dzeja publicēta visos svarīgākajos Latvijas literatūras izdevumos, kā arī angļu, somu, ķīniešu, krievu, vācu un citās valodās. 2017. gadā "Apgādā Zvaigzne ABC" iznāca Kristas pirmais dzejas krājums "Medījot dzīvi". Tagad iznākusi viņas otrā grāmata "Pelēks suns sapņo par zelta zivtiņām" ar mākslinieces Alises Krajevičas ilustrācijām – stāsti par atmiņām.

Pelēkais suns, kas sapņo par zelta zivtiņām, var būt ikdiena, ierastais, tas, kam sen vairs nav vārda, kā vārdu varbūt nemaz negribas atcerēties, savukārt zelta zivtiņas – dažādas poētiskas noskaņas, mājieni par slēptām nozīmēm, brīnišķi un negaidīti spožu, jēgpilnu mirkļu uzplaiksnījumi. Rakstniece Dace Vīgante par Kristas Annas Belševicas stāstiem saka: “Autores valoda ir intelektuāli poētiska, nesamākslota un precīza, tā rada vēlmi iesaukties: “Tas ir tieši tā, kā reizēm jūtos, bet nemāku noformulēt!””

Krista Anna Belševica
Krista Anna Belševica Foto: publicitātes

Krājuma septiņi stāsti atspoguļo dažādus cilvēkus un situācijas: jaunu sievieti grūtnieci un viņas mammu, kuras sien neredzami dzīves pavedieni, psihoterapeiti un viņas pacienti, vecu sievieti, kura ļoti grib izstāstīt stāstu, un, runājot par to, ko viņa savā stāstā nekad nepieminēs, atklāj patieso sevi, u.c. 2021. gadā Krista uzsākusi doktorantūras studijas Vācijā un brīvajā laikā organizē literatūras performances, kurās kopā ar citiem autoriem eksperimentē ar rakstīto un runāto vārdu. Krista Anna Belševica publicējas dažādos literatūras izdevumos, un publikāciju saturu veido ne tikai dzeja, bet arī proza. Viņas prozistes rakstāmspalva fiksē iespējamus un sarežģītus dažādu cilvēku iekšējās pasaules procesus, kā arī to, kā mums pieskaras, kā mūs nobružā un citādi ietekmē ārpasaule un apstākļi, kas nesaudzē nevienu.

Īpaša vērtība un izceļams fakts ir jaunās, talantīgās mākslinieces Alises Krajevičas radītais grāmatas noformējums. Dizainā ietilpst ne tikai smalki un gaumīgi veidotais vāks, bet arī katra stāsta titullapa – pilna atvēruma zīmējums.

Grāmata izdota ar VKKF atbalstu.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu