Velbeks jaunajā romānā izspēlē 2027. gada Francijas prezidenta vēlēšanas

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Pazīstamais franču rakstnieka Mišels Velbeks savā jaunajā romānā, kas jau nākamnedēļ nonāks Francijas grāmatnīcu plauktos, atgriezies pie politikas un varas tēmas.

Filozofiskā trillera darbība norisinās 2027. gadā prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, un romāna varoņiem ir acīmredzama līdzība ar mūsdienu Francijas politiķiem, tostarp prezidentu Emanuelu Makronu.

Velbeks, kura tumši ironiskie darbi ir pazīstami ar nomāktu un bieži naidīgu vīriešu tēliem, iepriekš rakstīja par Francijas politiku savā 2015. gada romānā "La soumission" ("Pakļaušanās"). Šis romāns vēsta par Francijas islamizāciju pēc musulmaņu kandidāta uzvaras prezidenta vēlēšanās.

Jaunais romāns "Aneantir", kura nosaukumu no franču valodas var tulkot kā "Iznīcināt", pārdošanā nonāks 7. janvārī. Pirmajā metienā laisti klajā 300 000 grāmatas eksemplāru. Plānots, ka drīzumā būs nopērkami arī romāna tulkojumi citās valodās.

Lai gan romāna darbība notiek Parīzes politikas pasaulē, Velbeks tajā apcer arī tādus būtiskus jautājumus kā nāve, smaga slimība un dzīves jēga sabiedrībā, kas lielā mērā dzīvo bez garīgā balsta, ko sniedz reliģija.

Atšķirībā no nihilistiskajiem un ar seksu pārņemtajiem varoņiem romānos "Les Particules élémentaires" ("Elementārdaliņas") un "Plateforme" ("Platforma"), kas padarīja Velbeku slavenu, jaunajā romānā jaušama mīlestība un pat cerība.

"Nav jācildina ļaunums, lai būtu labs rakstnieks," ceturtdien laikrakstā "Le Monde" publicētajā intervijā atzinis Velbeks, piebilstot, ka jaunajā romānā ir maz sliktu cilvēku, par ko viņš ir priecīgs. "Īsts triumfs būtu, ja sliktu cilvēku nebūtu," izteicies rakstnieks.

Velbeks bieži kritizē Francijas politiku, bet viņa pēdējie izteikumi, visticamāk, raisīs pieņēmumus, ka 60 gadus vecais rakstnieks, kurš 2018. gadā trešo reizi slepeni apprecējās, ar vecumu kļūst mierīgāks.

Tomēr, neskatoties uz nelielo "slikto" varoņu skaitu, jaunajā romānā Francija 2027. gadā tēlota drūma un nevienlīdzības radītās spriedzes nomākta.

"Plaisa starp valdošajām šķirām un tautu ir sasniegusi nepieredzētu līmeni,"

teikts romāna fragmentā.

Velbeks, kurš savulaik bija populārs Francijas liberāli kreisajās aprindās, gadu gaitā arvien vairāk nosvēries pa labi, flirtējot ar galēji labējiem.

Pēc romāna "Pakļaušanās" publicēšanas viņš tika apsūdzēts islamofobijā un saņēma nāves draudus.

Jautāts vai viņš ir islamofobs, Velbeks žurnālistam atbildēja, ka iespējams.

Esejā žurnālā "Harper's Magazine" 2019. gadā viņš arī slavēja Donaldu Trampu kā labu prezidentu, atzinīgi vērtējot viņa netradicionālo diplomātiju un naidīgumu pret brīvo tirdzniecību.

Izrāde "Pakļaušanās" JRT.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu