Latvijas Banka būs atbildīgā institūcija finanšu pratības jomā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas banka. Ilustratīvs attēls.
Latvijas banka. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Pakāpeniski īstenojot priekšdarbus Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) integrācijai vienā institūcijā, no šī gada par Latvijas nacionālo koordinatoru finanšu pratības jomā kļūs Latvijas Banka, tā informēja Latvijas Bankas preses dienests.

Finanšu pratība ir zināšanu, prasmju, attieksmes un uzvedības kopums, kas nepieciešams, lai pieņemtu optimālus finanšu lēmumus, nodrošinātu savu finansiālo drošību, ilgtspēju un labklājību.

Līdz šim viens no FKTK uzdevumiem un prioritātēm bija finanšu pratības veicināšana Latvijā. FKTK nacionālā līmenī koordinēja Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības stratēģijas izstrādi, ieviešanu un izvērtēšanu. FKTK vadīja darba grupu, kuras sastāvā ir 20 privātā, valsts un nevalstiskā sektora institūciju, kuras parakstījušas sadarbības memorandu Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības stratēģijas ieviešanai, un citi dažādu jomu eksperti, kas kopīgi strādāja, lai uzlabotu iedzīvotāju finanšu pratību.

Finanšu pratība būs pirmā joma, kuru Latvijas Banka pilnvērtīgi integrēs, pārņemot no FKTK. Tas nozīmē, ka centrālā banka jau no šodienas būs atbildīga par Latvijas finanšu pratības stratēģijas ieviešanas koordinēšanu un izvērtēšanu, tostarp par sadarbības memoranda ietvaros izveidotās darba grupas vadību, Latvijas starptautisko pārstāvniecību finanšu pratības veicināšanas jomā, kā arī plašāku ietekmi uz ekonomikas izglītotības un finanšu pratības veicināšanas procesiem nacionālā un starptautiskā mērogā.

Vienlaikus Latvijas Banka pārņem zīmolu "Naudasprasme", kas izveidots, īstenojot Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības stratēģiju 2021.-2027.gadam. Zīmola nesēji ir institūcijas, organizācijas, to īstenotie projekti, aktivitātes un materiāli, kuri veicina iedzīvotāju finanšu pratību un tādējādi arī finansiālo drošību un labklājību.

"Naudasprasme" papildina institūcijas individuālo zīmolu, apliecinot, ka tās konkrētais projekts ir uzticams un drošs, kā arī ir vērsts uz iedzīvotāju finanšu pratības uzlabošanu. Vairāk informācijas par aktivitātēm, kuru mērķis ir stiprināt iedzīvotāju zināšanas un prasmes gudri rīkoties ar naudu, atrodams tīmekļvietnē "www.finansupratiba.lv" vai "Facebook" lapā "Naudasprasme", kā arī izglītojošajā vortālā "www.klientuskola.lv".

Latvijas Bankas preses dienests norāda, ka ekonomikas izglītotība un finanšu pratība Latvijas Bankā nav jaunums, tā tiek popularizēta jau vairāk nekā 20 gadus, arī aktīvi iesaistoties FKTK koordinētajās aktivitātēs. Mācību līdzekļi, konkursi skolēniem, atbalsts skolotājiem, zināšanu centrs "Naudas pasaule", tīmekļvietne "www.naudasskola.lv", digitālais mācību līdzeklis "Mana ekonomika" sabiedrībā esot labi pazīstami un populāri resursi, kurus izmantojuši desmitiem tūkstoši skolēnu un simtiem skolotāju.

Tālākie abu institūciju integrācijas priekšdarbi turpināsies 2022.gada laikā, nodrošinot sekmīgu apvienotās institūcijas darba sākšanu no 2023.gada 1.janvāra.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu