"Uzņemšanas nodaļa ir pilna." Krītot uz slidenajām ielām, cilvēki guvuši dažādas traumas (47)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) ir vērā ņemami pieaudzis to pacientu skaits, kuri traumas guvuši, pakrītot uz slidenajām ielām.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) slimnīcās nogādājis vairāk šādu pacientu nekā ikdienā.

"Ielas ir dramatiski slidenas, un rezultāts nav ilgi jāgaida. Slimnīca ir pilna, uzņemšanas nodaļa ir pilna," pastāstīja TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš.

Precīzu pēc palīdzības vērsušos cilvēku skaitu viņš neminēja, taču norādīja, ka tie bijuši vairāk nekā 100 pacienti, un viskritiskākā situācija esot izveidojusies tieši svētdien.

Šādam pacientu apjomam slimnīca īsti nav paredzēta. "Mums pieplūdums ir apmēram piecas reizes lielāks nekā tam pacientu skaitam, kam uzņemšanas nodaļa ir paredzēta. Tāpat jārēķinās, ka arī slimnīcas personāls slimo," norādīja Zariņš.

Ļoti daudz esot tādu pacientu, kas pēc gūtajām traumām ir ārstējami ķirurģiski.

Lai arī slimnīca ir pilna, mediķi cenšoties maksimāli ātri visus izoperēt un izrakstīt, lai atbrīvotos vieta nākamajiem pacientiem. "Prasītos gan varbūt kādu dienu ilgāk šos cilvēkus paturēt slimnīcā, lai nodrošinātu labāku atsāpināšanu pēc operācijām," piebilda Zariņš.

Raksturīgās gūtās traumas ir pleca, gūžas, spieķa kaula, plaukstas locītavas un potīšu lūzumi. Pēc palīdzības vērsušies visdažādākā vecuma pacienti.

Zariņš nenoliedza, ka šādu pastiprinātu pacientu pieplūduma gadījumā Rīgā nav iespējams novirzīt pacientus uz citām slimnīcām. Vēl šādus pacientus varot uzņemt vienīgi Rīgas 2.slimnīca, kas specializējusies traumatoloģijā un ortopēdijā.

Kāds no TOS pacientiem sociālajos tīklos apgalvojis, ka rentgenu lauztai plaukstas locītavai gaidījis astoņas stundas.

"Ja visa Latvija degtu, tad ugunsdzēsēju tāpat nepietiktu.

Tajā pašā laikā ielikt visus Latvijas iedzīvotājus ugunsdzēsējos arī nevar. Katrā ziņā, ja ir šāda dramatiska situācija laika apstākļu dēļ, tad gaidīšanas laiks pēc palīdzības ir ilgāks, tomēr neviens neizārstēts nav palicis un cenšamies visiem sniegt palīdzību," uzsvēra Zariņš.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Buiķe aģentūrai LETA pastāstīja, ka arī NMPD svētdien strauji palielinājās izsaukumu skaits no cilvēkiem, kas guvuši traumas, paslīdot uz slidenajām ielām. Ja piektdien un sestdien NMPD slimnīcās nogādāja vidēji ap desmit šādu pacientu, tad aizvadītajā diennaktī 54. Lielākoties šie pacienti esot guvuši kāju un roku traumas, taču vienā smagā gadījumā gūta arī galvas trauma. Cietušie esot dažādās vecuma grupās.

Buiķe arī pastāstīja, ka kopumā svētku brīvdienās katru dienu mediķi reaģēja vidēji uz 1030 līdz 1050 izsaukumiem, kas būtiski neatšķiras no citām brīvdienām. "Darbs netrūka, taču nebija ļoti smagu negadījumu, kas tiešā veidā saistīti ar svētku svinēšanu. Diemžēl trīs cilvēkiem Jaunā gada sagaidīšana ir beigusies ar nonākšanu slimnīcā pēc traumām, kas gūtas ar pirotehniku, bet šīs traumas raksturojamas kā vidēji smagas vai vieglas," norādīja Buiķe.

Tāpat brīvdienās nav smagi cietušo satiksmes negadījumos. Sestdien gan slimnīcās nogādāti četri cilvēki ar hipotermiju pēc pārmērīgas alkohola lietošanas. Šie cilvēki, tostarp, kāds pusaudzis atrasti iemiguši uz soliņa vai sniegā.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijas lielākajā daļā palaikam līs, bīstamākais apledojums būs valsts austrumu daļā, kur saglabāsies neliels sals, prognozē sinoptiķi.

Valsts rietumu un centrālajā daļā spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dzeltenais brīdinājums par biezu miglu, savukārt visā valsts austrumu pusē spēkā brīdinājums par sasalstošu lietu un stipru apledojumu.

Pašvaldības mobilās brigādes Rīgā primāri kaisa ietves ar visintensīvāko gājēju plūsmu

Pašvaldības mobilās brigādes Rīgas centrā primāri kaisa ietves, uz kurām ir visintensīvākā gājēju plūsma.

Šorīt galvaspilsētā lijis sasalstošs lietus un izveidojusies atkala, tādēļ ielas un ietves bijušas slidenas. Ietves ar pretslīdes materiālu šodien kaisot divas mobilās brigādes, kopā apstrādājot ietves 106,3 kilometru garumā.

Pirms mobilās brigādes dodas darbā, maršrutu apseko pašvaldības policija, fiksējot ietvju posmus, kurus īpašnieki nav sakopuši. Pēc darbu veikšanas nesakopto teritoriju īpašniekiem tiek izrakstīts rēķins.

Kā norādīja pašvaldībā, Rīgā ietves tīra un kaisa namu īpašnieki, kuru pienākums ir veikt ietvju sakopšanu līdz plkst.8 un mainīgos laikapstākļos sekot līdzi tās stāvoklim.

Savukārt pašvaldība izveidojusi mobilās brigādes, kas dodas pa noteiktiem maršrutiem un seko līdzi ietvju stāvoklim intensīvas gājēju plūsmas vietās, veicot piespiedu tīrīšanu, par kuru pēc tam piestāda rēķinu namīpašniekam.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus šajā laikā būt īpaši uzmanīgiem, pārvietojoties gar ēkām, pievēršot uzmanību ietvju stāvoklim. Tāpat arī vietvara aicina namu īpašniekus un apsaimniekotājus pievērst pastiprinātu uzmanību ietvju un jumtu stāvoklim, nodrošinot to attīrīšanu no sniega un pretslīdes materiālu kaisīšanu slīdamības mazināšanai.

Savukārt pilnsabiedrības "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs" veikušas 1. un 2. kategorijas ielu kaisīšanu ar pretslīdes materiālu, braukšanas apstākļi šobrīd esot stabili.

Apkaimju mazajās ielās ledus kārta uz brauktuves ir pieļaujama, tās tiks kaisītas pēc nepieciešamības. Atkalas un temperatūras svārstību rezultātā šādos laikapstākļos asfalta segumā veidojas bedres, autovadītāji aicināti būt uzmanīgiem.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu