PVO pārstāvis: Omikrona ietekmē Latvijā var sagaidīt slimnīcu pārslodzi (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmie ziņojumi par Covid-19 omikrona paveidu dod cerības, ka tas varētu izraisīt vieglāku saslimšanu nekā delta variants, tomēr informācijas joprojām ir pārāk maz un joprojām omikrona ietekmē var būt sagaidāma slimnīcu pārslodze, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs.

Eksperts atzīmēja, ka pagaidām nav iespējams prognozēt, kādu ietekmi Covid-19 omikrona paveids atstās uz sabiedrību, kurā ir daudz nevakcinētu vecāka gadagājuma cilvēku.

Kā atzina Mitenbergs, pirmie dati no atsevišķām valstīm liecina, ka omikrons izraisa vieglāku saslimšanu un mazāks procents saslimušo nokļūst slimnīcās, taču jāņem vērā tas, ka šie dati ir iegūti valstīs, kurās ir augsts vakcinācijas līmenis vai kurās ir liels Covid-19 pārslimojušo skaits.

"Mēs nezinām, kas notiks, kad omikrons sasniegs valstis, kurās ir vairāk nevakcinētu vecāku cilvēku," teica Mitenbergs.

Viņaprāt, sagaidāms, ka omikrona paveids radīs būtisku ietekmi uz veselības sistēmu un ekonomiku. "Jebkurā gadījumā plašās izplatības dēļ tā būs milzīga slodze veselības aprūpes sistēmām, būs milzīga ietekme uz nodarbinātību un ekonomiku," raidījumā pauda PVO pārstāvis.

Taujāts par to, ko domā par ceturtās vakcīnas nepieciešamību, Mitenbergs sacīja tā: "Šobrīd nav zinātnisku datu, kas pamatotu ceturtās vakcīnas nepieciešamību. Arī Izraēla atzīst, ka ar šo lēmumu viņi tikai mēģina palīdzēt riska grupām pārziemot. Šobrīd galvenais ir panākt primāro vakcināciju un balstvakcināciju, kam tā pienākas."

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības institūta direktore Anda Ķīvīte-Urtāne piebilda, ka šādos apstākļos neredz epidemioloģisku pamatu, kādēļ varētu atvieglot Covid-19 ierobežošanas pasākumus.

"Redzot prognozes un citu valstu pieredzes, man diemžēl ir bažas, ka mums neizdosies pilnībā izvairīties no stingrākiem ierobežojumiem," sacīja Ķīvīte-Urtāne.

"Līdzšinējā situācija liek domāt, ka mums ir zināmi ierobežojumi gan ar vakcinēšanas kapacitāti, gan ar sabiedrības vēlēšanos vakcinēties. Man ir bažas par to, vai viena mēneša laikā mēs dabūsim lielu [balstvakcinācijas] pārklājumu," pauda RSU Sabiedrības veselības institūta direktore.

Kā ziņots, Latvijā svētdien konstatēts 671 jauns Covid-19 gadījums un reģistrēti 15 ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā ir palielinājies no 522 gadījumiem līdz 540,2 uz 100 000 iedzīvotāju.

 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu