Ķīna turpinās modernizēt savu kodolarsenālu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīna turpinās modernizēt savu kodolarsenālu, tajā pašā laikā aicinot ASV un Krieviju samazināt savus kodolieroču krājumus.

Neskatoties uz augošo spriedzi Rietumu un Austrumu starpā, ASV, Ķīna, Krievija, Lielbritānija un Francija pirmdien apņēmās novērst kodolieroču izplatīšanos un nākotnē pilnībā atteikties no šādiem ieročiem.

Taču pielāgot darbus vārdiem nebūs viegli laikā, kad starp pasaules lielvarām pieaug spriedze.

Pasaulē spēkā pieņemas bažas par Ķīnas armijas modernizāciju, īpaši pēc tam, kad tās bruņotie spēki pagājušajā gadā paziņoja, ka ir izstrādājuši hiperskaņas raķeti, kas spēj lidot piecas reizes ātrāk par skaņas ātrumu.

ASV apgalvo, ka Ķīna arī plāno paplašināt savu kodolieroču arsenālu ar 700 kodolgalviņām līdz 2027.gadam un, iespējams, ar 1000 kodolgalviņām līdz 2030.gadam.

Ķīna šodien aizstāvēja savu kodolieroču politiku un pavēstīja, ka Krievijai un ASV būtu jāsper pirmais solis kodolatbruņošanās virzienā.

"ASV un Krievijai joprojām pieder 90% no kodolieročiem," žurnālistiem sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas Ieroču kontroles departamenta ģenerāldirektors.

"Viņiem ir jāsamazina savs kodolarsenāls neatgriezeniskā un tiesiski saistošā veidā," paziņoja amatpersona, paziņojot, ka ASV apgalvojumi, ka Ķīna paplašina savu kodolieroču arsenālu, ir nepatiesi.

Viņš sacīja, ka Ķīna uztur savu kodolieroču arsenālu minimālā līmenī nacionālās drošības interesēs un turpinās modernizēt ieročus uzticamības un drošības apsvērumu dēļ.

Viņš arī noraidīja bažas, ka Ķīna varētu izvietot kodolieročus netālu no Taivānas šauruma.

"Kodolieroči ir galvenais atturēšanas līdzeklis, tie nav paredzēti karam vai cīņai," sacīja amatpersona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu