Kazahstānā plaši protesti pret gāzes cenu pieaugumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas rietumos šā gada sākumā izcēlušies plaši iedzīvotāju protesti pret pēkšņo un straujo gāzes cenu pieaugumu, ziņo medijs RFE/RL.

Kazahstānas rietumu Manghistau apgabalā protesti pret sašķidrinātās autogāzes sadārdzināšanos sākās svētdien un turpinājās arī pirmdien.

Sašķidrinātā gāze darbina lielāko daļu automašīnu Manghistau apgabalā. Tās cena sākot ar šo gadu palielinājusies aptuvenu divas reizes - līdz 120 tengēm par litru (0,24 eiro).

Manghistau apgabala pilsētā Žanaozenā uz mītiņu pirmdien bija sapulcējušies aptuveni 1000 cilvēku. Daļa cilvēku Žanaozenas galvenajā laukumā bija ieradušies jau svētdien. 

Protestētāji uzsver, ka autogāzes cenu kāpums novedīšot pie pārtikas un pirmās nepieciešamības preču sadārdzināšanās.

Līdzīgas protesta akcijas pēdējo dienu laikā notikušas arī Manghistau reģionālajā centrā Aktau.

Vairāki protestu dalībnieki tikuši aizturēti. Kazahstānas varas iestādes brīdinājušas protestu dalībniekus, ka šie pasākumi pārkāpj valstī spēkā esošos likumus attiecībā uz pulcēšanos.

Reaģējot uz protestiem, vairākas Manghistau apgabala degvielas uzpildes stacijas jau paziņojušas par autogāzes cenu samazināšanu.

Lai nomierinātu protestētājus, Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs otrdien nosūtījis amatpersonas uz rietumu provinci, kur notiek demonstrācijas pret dabasgāzes cenas kāpumu.

Tokajevs tviterī pavēstīja, ka valdības komisija, kurā ietilpst viņa administrācijas locekļi, ir sākuši darbu Aktau.

"Mūsu valsts stabilitātes interesēs komisijai ir uzdots rast abpusēji pieņemamu risinājumu esošajai problēmai," paziņoja Tokajevs.

"Tiesībsargāšanas iestādēm ir uzdots nodrošināt, lai sabiedriskā kārtība netiek pārkāpta. Demonstrantiem ir jāizrāda atbildība un gatavība dialogam," viņš piebilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu