Džeimsa Veba teleskops veiksmīgi paveicis sagatavošanās sarežģītāko soli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Džeimsa Veba teleskops mākslinieka ilustrācijā.
Džeimsa Veba teleskops mākslinieka ilustrācijā. Foto: AP/Scanpix

NASA un Džeimsa Veba kosmiskā teleskopa vadības komanda veiksmīgi paveikusi sarežģītāko soli teleskopa observatorijas izvēršanās procesā, proti, ir atlocīts milzīgais, no pieciem slāņiem veidotais saules spogulis.

Veiksmīgā operācija ir visai nozīmīgs sasniegums, kas nozīmē, ka nu lielākais un spēcīgākais kosmiskais teleskops vēsturē ir paveicis divas trešdaļas no nedēļām garā izvēršanās un izvietošanās procesa.

“Šis ir nozīmīgs sasniegums – labs darbs padarīts, spoguļu komanda, labi pastrādāts,” tiešraides konferencē teica viens no misijas vadītājiem Karls Stars.

Spoguļu atlocīšana nozīmē to, ka NASA nu varēs pievērsties teleskopa sagatavošanas pēdējiem soļiem, piemēram, radiatoru sagatavošanai, kā arī lielā, apzeltītā diska atlocīšanai.

Saules spogulis ir ļoti svarīgs, jo tas atstaro saules gaismu un palīdz zinātniskajiem instrumentiem palikt atdzesētiem.

Džeimsa Veba teleskops aizstās Habla kosmosa teleskopu - tas ir aptuveni 100 reižu par to jutīgāks. Iecerēts, ka tas sniegs ieskatu par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu