Viļņā sāk atbrīvot vietu sporta kompleksa būvei, nojaucot neuzceltā Nacionālā stadiona "drupas"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: 15min.lt

Viļņā otrdien aizsākti vērienīgi darbi pie pagājušajā gadsimtā aizsāktā, bet tā arī neuzceltā Nacionālā stadiona būvkonstrukciju nojaukšanas, lai atbrīvotu vietu jauna daudzfunkcionāla sporta kompleksa būvlaukumam, cerot līdz 2024.gada beigām vai 2025.gada pavasarim pabeigt visu senloloto projektu.

"Stadiona drupas" iecerēts novākt četru mēnešu laikā, bet jaunā stadiona celtniecība varētu sākties jau šā gada nogalē vai nākamā gada sākumā, kad būs pabeigta tehniskā projekta izstrāde, žurnālistiem sacījis Viļņas vicemērs Valds Benkunsks.

"Šī ir simboliska diena - sākam nojaukt nepabeigtā stadiona atliekas, drupas, kas te rēgojušās desmitiem gadu un savā ziņā kļuvušas par nacionālo kaunu. Tādējādi tiks pavērts ceļš daudzfunkcionāla sporta kompleksa būvei, . (..) bet vispirms jānovāc viss, kas nav vajadzīgs un traucē strādāt," viņš norādījis.

Foto: 15min.lt

Sākotnēji gar laukumu paredzēts uzbērt piecus līdz sešu metrus augstu valni, norobežojot to no tuvējās ielas un tirdzniecības centra, lai troksnis un putekļi netraucētu cilvēkiem.

Nojaukšanas darbi uzticēti kompānijai "Vilniaus BDT". Kā pastāstījis tās direktors Ģiedrjus Masaļsks, tie izmaksās aptuveni 300 000 eiro, bet lēsts, ka par darbu gaitā iegūtajiem metāllūžņiem un betonu varētu saņemt aptuveni divtik lielu summu. Šie materiāli tiks izmantoti citos būvobjektos, tostarp ietvju bruģa vai ielu apmaļu veidošanai. Pēc Masaļska teiktā, nojaukšanas darbi šai vietā būs relatīvi vienkārši salīdzinājumā ar šāda rakstura uzdevumiem vecu rūpnīcu teritorijās.

Benkunsks atgādinājis, ka galīgais termiņš, kurā jāpabeidz stadions un pārējie projektā paredzētie objekti, ir 2025.gada aprīlis, bet iespējams, darbi tikt paveikti jau līdz 2024.gada nogalei.

Foto: 15min.lt

Lietuvas galvaspilsētas Šešķines rajonā, līdzās tirdzniecības centram "Akropolis", 22 hektāru teritorijā paredzēts uzcelt UEFA IV kategorijas standartiem atbilstošu futbola stadionu ar daudzfunkcionālu sporta kompleksu, kas ietvertu arī Sporta muzeju, IAAF standartiem atbilstošu 3000 vietu vieglatlētikas stadionu, basketbola, volejbola, handbola laukumus un zāles, kā arī bērnudārzu un kultūras centru.

Nacionālā stadiona koncesijas līgumu aptuveni 160 miljonu eiro vērtībā oktobrī parakstīja Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija, Viļņas pašvaldība un koncesionārs - investīciju kompānija "BaltCap". Pašvaldība līgumā uzņēmusies saistības aptuveni 100 miljonu eiro apmērā, valsts - 53,4 miljonu eiro apmērā.

Kā pastāstījis vicemērs, kopā ar ministriju vēl tiek apsvērta iespēja palielināt stadiona vietu skaitu līdz 18 000 un tas projekta izmaksas vēl vairāk palielinātu, bet arī paplašinātu kompleksa izmantošanas iespējas. Vēl 35 miljonus eiro pašvaldība gatavojas investēt apkaimes infrastruktūras sakārtošanā.

Benkunsks arī atzinis, ka galīgā projekta summa varētu mainīties, pieaugot būvniecības izmaksām.

Stadiona būvdarbi Viļņas Šešķines mikrorajonā tika uzsākti jau 1987.gadā, bet līdz neatkarības atjaunošanai pabeigt tos neizdevās, un deviņdesmito gadu sākumā jau ieliktos jaunbūves pamatus un nesošās kostrukcijas nācās iekonservēt. Pamestais būvlaukums, kurā gadu gaitā ieguldīti milzīgi līdzekļi, tika ironiski iedēvēts par "Lietuvas gadsimta objektu".

Foto: 15min.lt

2007.gadā stadiona un sporta kompleksa būvdarbi svinīgi atsākās, tomēr nedēļu vēlāk atkal tika apturēti, jo valdība nebija piešķīrusi vajadzīgo finansējumu. 2008.gadā būvdarbi tika atsākti vēlreiz, cerot, ka gadu vēlāk, kad tiks svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade un Viļņa kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, tur varēs notikt šīm svinībām veltīti pasākumi, taču jau gada nogalē, beidzoties finansējumam, celtniecību atkal apturēja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu