ASV un ANO aicina Kazahstānas varas iestādes uz "savaldību" (11)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Reuters/AFP/Scanpix

ASV un ANO trešdien aicināja Kazahstānas varas iestādes izrādīt "savaldību", tām vēršoties pret vardarbīgiem civiliem nemieriem, kuros pārauguši gāzes cenu pieauguma izraisītie protesti.

Šie aicinājumi izskanēja pēc tam, kad visā Kazahstānā trešdien tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis.

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki sacīja, ka protestētājiem vajadzētu varēt "mierīgi izpausties", un aicināja varas iestādes "izrādīt savaldību".

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss nosodīja protestētāju īstenoto īpašumu iznīcināšanu, bet arī kritizēja valdību par interneta sakaru bloķēšanu.

"Mēs lūdzam visus Kazahstānas pilsoņus respektēt un aizsargāt konstitucionālās institūcijas, cilvēktiesības un mediju brīvību, tai skaitā ar interneta pakalpojumu atjaunošanu," sacīja Praiss.

"Mēs aicinām visas puses rast ārkārtējā stāvokļa mierīgu atrisinājumu."

ANO aicināja visas puses "izrādīt savaldību, atturēties no vardarbības un veicināt dialogu".

ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša preses sekretārs Stefans Dižarriks sacīja, ka ANO "ar bažām" seko notikumiem Kazahstānā.

Visā Kazahstānā trešdien tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis pēc tam, kad gāzes cenu pieauguma izraisītie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem un grautiņos, un demonstranti iebruka valdības ēkās.

Psaki sacīja, ka "trakie Krievijas apgalvojumi" par to, ka šīs masu demonstrācijas esot ASV organizētas, ir "pilnīgi nepatiesi un nepārprotami ir daļa no standarta Krievijas dezinformācijas spēļu grāmatas".

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu