"Literatūre" jeb ceļojums ar rakstniekiem atgriežas ēterā ar 8 jauniem raidījumiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Uģis Olte

Sākot ar 15. janvāri, ēterā atgriežas dokumentālais literāro ceļojumu raidījums "Literatūre". Jaunā sezona būs skatāma katru otro sestdienu LTV1 ēterā pirms dienas ziņām plkst. 17.30.

Kā allaž, literatūriste Marta Selecka kopā ar kādu šolaiku rakstnieku dosies uz kāda tolaiku rakstnieka pasauli, kamēr otrs literatūrists, Gustavs Terzens, joprojām ar grāmatām rokā, dosies uz visām debespusēm, lai kādam svešiniekam palasītu priekšā un iedraudzētos gan ar cilvēku, gan literatūru.

"Literatūres ceturtais cēliens mani pārsteidza ar savu nopietnību. Likās paši esam izauguši, nobrieduši - literāros procesus apņēmuši dziļākā tvērumā. Gatavojoties filmēšanai, nācās sastapties ar ārkārtīgi dažādiem tekstiem un dzīvesstāstiem. Visvairāk saviļņoja Riharda Bargā dziedāšana Liepājā, Amandas Aizpurietes pelde Gaujā un aveņu lasīšana Knuta Skujenieka dārzā," tā par šosezon sajusto un piedzīvoto izsakās "Literatūres" idejas autore un vadītāja Marta Selecka.

Marta Selecka
Marta Selecka Foto: Uģis Olte

Savukārt savrupais grāmatu lasītājs un raidījuma otrs vadītājs Gustavs Terzens "Literatūres" 4. cēlienu veidojot ir guvis citas atziņas: "Ceturto sezonu filmējot, manā sajūtu paletē ļoti bieži uzplaiksnīja "vienatnes" jēdziens. Tas bieži gribēja sašļukt līdz "vientulībai", bet sastaptie rakstnieki un viņu darbi to neļāva. Gan caur viņu cilvēcisko prizmu, gan savas iztēles tvērumiem viņu darbos, es aizvien spilgtāk izjutu to, cik labi tomēr rakstnieki un dzejnieki bez īpaša treniņa pieprot to kvalitatīvo pašpietiekamo vienatni, kas nebūt nav viegls mirklis radoša cilvēka dzīvē. Dažkārt mokošs un sāpīgs. Bet, ja beigās rodas Bargā "Slampes meitenes" un Ādamsona "Smalkās kaites", tad esmu gatavs šādu vienatni piedzīvot un influencēt pasaulei."

Tikmēr raidījuma režisors un idejas līdzautors Uģis Olte joprojām atrod iemeslu doties it kā jau zināmos ceļos, bet tomēr prātā paturot, ka rakstnieku radītās pasaules joprojām spēj pārsteigt ar kaut ko jaunu:

"Filmēt "Literatūri" ir kā iet sēņot. Mēs zinām, kas jāņem līdzi, kur ir jāmeklē un kas jādara, lai sēnes atrastu. Bet kādas tās būs - tas vienmēr ir nezināmais.

Un, ja, dodoties filmēt, ir iespējams kaut mazākais nezināmais, tas nozīmē, ka piedzīvojums būs tā vērts! Un - iepazīt paša iepriekš nezinātus cilvēkus, kuru galvas strādā labāk nekā vairumam, ir labākais iemesls darināt šā raidījuma jau ceturto cēlienu."

Foto: "Literatūre" atgriežas ēterā ar 8 jauniem raidījumiem.

"Literatūre" ir literārā tūrisma dokumentāls raidījumu cikls, ko jau ceturto gadu veido biedrība "Ziemeļu puse" sadarbībā ar "VFS Films". Raidījums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas Televīzijas atbalstu.

LITERATŪRE 4 | DAUDZINĀJUMS from VFS FILMS on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu