Izveidojoties kritiskai situācijai darbaspēka nozarē, varētu lemt par pašizolācijas termiņa samazinājumu (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Ja Latvijā izveidosies kritiska situācija darbaspēka nozarē, varētu lemt par pašizolācijas termiņa samazinājumu līdz piecām dienām, valdības sēdē ceturtdien sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš sacīja, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ir sagatavojis līdzīgas rekomendācijas par pašizolācijas laika samazināšanu.

Pavļuts uzsvēra, ka vienlaikus tam būtu jāiet roku rokā ar noteiktām drošības prasībām, jo īpaši - pareizu masku valkāšanu.

Kā ziņots, Operatīvās vadības grupā tiek vērtēta iespēja samazināt dienu skaitu, kas Covid-19 kontaktpersonām būtu jāpavada pašizolācijā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Pēc viņas teiktā, priekšlikuma samazināt pašizolācijā pavadāmo dienu skaitu kontaktpersonām mērķis ir nodrošināt, lai darbaspēka akūta trūkuma gadījumā būtu, kas strādā. "Otrs [variants], protams, ir attālinātais darbs, bet, kā zināms, ir ļoti daudzas nozares, kurās tas vienkārši nav iespējams," norādīja Meņģelsone.

Amatpersonas: Covid-19 omikrona paveida strauja izplatība ir sākusies un, iespējams, pat puse no paraugiem pozitīvi uz omikronu

Omikrona strauja izplatība Latvijā ir sākusies, turklāt, iespējams, pat puse no paraugiem varētu būt pozitīvi uz omikronu, ceturtdien valdības sēdē atzina atbildīgās veselības nozares amatpersonas.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), ceturtdien valdības sēdē prezentējot omikrona paveida gadījuma rādītājus, ministriem uzsvēra, ka omikrona strauja izplatība Latvijā ir sākusies un viss liecina, ka omikrons dominēs starp vīrusa gadījumiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs ministriem arī apliecināja, ka ar katru dienu konstatēto omikrona gadījumu skaits strauji pieaug.

Patlaban ir divas laboratorijas, kas ieviesušas jaunas tehnoloģijas, lai jau pēc pirmā testa redzētu attiecīgās vīrusa mutācijas. Viena laboratorija veselības resoram trešdien iedevusi jaunākos datus, taču SPKC vēl neredzot visu ainu.

"Svaigākie dati no laboratorijām, kas veic nelineāro sekvencēšanu par pārbaudīšanu uz omikronu, liecina, ka šis rādītājs ir ļoti, ļoti liels, iespējams, pat puse no paraugiem varētu būt pozitīvi uz omikronu. Tagad vienkārši gaidīsim kārtējos pārskatus no Nacionālās references laboratorijas, kas dos visticamākos rezultātus," norādīja Perevoščikovs.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu