Maskavā piketos Kazahstānas atbalstam aizturēti vairāki cilvēki (10)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas galvaspilsētas Maskavas centrā pie Kazahstānas vēstniecības aizturēti vismaz desmit cilvēki, kas tur piketēja, paužot atbalstu Kazahstānas protestu dalībniekiem, vēsta tīmekļa medijs "OVD-Info".

Aizturēto vidū ir arī kāda 80 gadus veca sieviete.

Iepriekš tika ziņots par individuāliem piketiem netālu no Kazahstānas vēstniecības pie Abaja Kunanbajeva pieminekļa.

Tika arī ziņots par aizturētajiem Manēžas laukumā.

Krievijas organizācija "Inteliģences kongress", kas apvieno Krievijas opozīcijai simpatizējošus kultūras nozares pārstāvjus, ceturtdien izplatīja paziņojumu, nosodot Krievijas karaspēka ievešanu Kazahstānā pēc šīs valsts varasiestāžu lūguma.

Pagaidām nav ziņu, ka Krievijas karavīri piedalītos protestu apspiešanā.

Kazahstānu pārņēmusi plaša protestu kustība, notikušas sadursmes protestētāju un drošības struktūru starpā, tūkstošiem cilvēku aizturēti.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Otrdien valsts lielākajā pilsētā Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinājās arī trešdien.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Almati policija ceturtdien pavēstīja, ka aizturēti 2000 protestētāju.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus".

Līdz ar Krievijas izpletņlēcēju vienībām uz Kazahstānu nosūtītā kontingenta sastāvā ir arī Baltkrievijas, Armēnijas, Tadžikistānas un Kirgizstānas karavīri.

ODKB sekretariāts vēsta, ka "miera uzturētāju" galvenais uzdevums Kazahstānā būšot valsts un armijas objektu apsargāšana, kā arī "Kazahstānas tiesībsargāšanas spēku atbalstīšana" protestu apspiešanā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu