ZZS mudina Saeimai uzdot valdībai "iesaldēt" elektroenerģijas cenas (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības stabs un vadi. Ilustratīvs attēls.
Elektrības stabs un vadi. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti ir sagatavojuši parlamenta lēmumprojektu, kas paredz uzdot valdībai izstrādāt atbalsta mehānismu elektroenerģijas lietotājiem - mājsaimniecībām un uzņēmumiem, lai kompensētu straujo elektrības cenu pieaugumu, informēja ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa.

ZZS norāda, ka elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu netipiski straujais un lielais pieaugums radījis negatīvu iespaidu uz ražošanas izmaksām visās nozarēs, tautsaimniecības konkurētspēju un mājsaimniecību izdevumiem. Vismaz daļējai elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu pieauguma kompensācijai ir nepieciešama nekavējoša valsts atbalsta palielināšana, uzskata parlamentārieši.

Politiķi aicina Saeimu uzdot Ministru kabinetam steidzami izstrādāt un pieņemt grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, paredzot, ka, elektroenerģijas vairumtirdzniecības vidējai mēneša cenai pārsniedzot 80 eiro par megavatstundu, ikviens elektroenerģijas patērētājs saņemtu kompensāciju.

Partijas skatījumā, kompensācija jāparedz par visu patērēto elektroenerģijas apjomu attiecīgajā mēnesī no valsts budžeta 80% apmērā par cenas daļu, kas pārsniedz noteikto robežu 80 eiro par megavatstundu.

ZZS piedāvā kompensācijas mehānismu piemērot ar atpakaļejošu datumu - no 2021.gada 1.decembra līdz 2022.gada 30.aprīlim.

Politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Edgars Tavars uzskata, ka straujais elektroenerģijas cenu pieaugums rada reālus draudus par daudzu mājsaimniecību bankrotu.

Viņaprāt, privātās un juridiskās personas ir jāpasargā no "ekstremāli augošām elektroenerģijas cenām".

Politiskajā spēkā informēja, ka 2021.gada laikā vidējās mēneša elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas piedzīvoja vairākus netipiski straujus kāpumus jūnijā, septembrī un decembrī kā rezultātā decembra vidējā cena 207,4 eiro par megavatstundu pārsniedza tradicionālo cenu līmeni 3,5 līdz 4 reizes.

Tas savukārt palielināja arī 2021.gada vidējo cenu līdz 89,78 eiro par megavatstundu. Rezultātā tautsaimniecībā ir krasi pieaugušas ražošanas izmaksas un produkcijas gala cenas visos segmentos, un mājsaimniecību spēja nomaksāt lielos rēķinus ir krasi samazinājusies. Piedevām šāds elektroenerģijas cenu kāpums izsauc visu patēriņa cenu pieaugumu - kāpums pašlaik tiek vērtēts 7-8%, norāda politiskajā spēkā.

ZZS uzskata, ka piedāvātais kompensācijas mehānisms pilnībā nenovērsīs elektroenerģijas cenu pieaugumu, tomēr kopā ar jau esošajiem atbalsta pasākumiem tas būs vērā ņemams ieguldījums nacionālās drošībās stabilizēšanā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu