Nedēļas laikā pasaulē Covid-19 gadījumu rekordlēciens, ziņo PVO (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 tests Argentīnā
Covid-19 tests Argentīnā Foto: Reuters / Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien pavēstīja, ka nedēļas laikā pasaulē reģistrēti 9,5 miljoni jaunu Covid-19 gadījumu, kas nedēļas laikā ir pieaugums 71%.

Savukārt ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sarucis līdz 41 178 no 44 680 vēl pirms nedēļas.

"Pagājušajā nedēļā ziņots par pandēmijā līdz šim lielāko Covid-19 gadījumu skaitu," sacīja PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss.

ANO veselības aģentūra iknedēļas pandēmijas ziņojumā norādīja, ka nedēļās laikā reģistrēti 9 520 488 jauni gadījumi.

Kaut arī vīrusa omikrona paveids, kā šķiet, neizraisa tik smagas sekas kā delta paveids, it īpaši ja cilvēks ir vakcinēts, PVO vadītājs norādīja: "Tas nenozīmē, ka tas būtu kategorizējams kā viegls. Tāpat kā ar iepriekšējiem paveidiem, tas cilvēkus hospitalizē, tas cilvēkus nogalina."

"Gadījumu cunami patiesībā ir tik liels, ka tas nomāc veselības sistēmas visā pasaulē," preses konferencē sacīja PVO vadītājs.

Pasaules reģionos jauno Covid-19 gadījumu skaita pieaugums ir atšķirīgs. Amerikā tas dubultojies, bet Āfrikā pieaudzis tikai par 7%.

Pieņēmums, ka omikrons varētu būt koronavīrusa pēdējais paveids, ir "vēlamā uzdošana par esošo", sacīja PVO ārkārtas situāciju nozares vadītājs Maikls Raiens. "Šajā vīrusā vēl ir enerģija."

"Tas ir ļoti mazticami, ka omikrons būs pēdējais paveids, par kuru jūsu dzirdēsiet mūs diskutējam," piebilda PVO Covid-19 programmas tehniskā vadītāja Marija van Kerkhove.

PVO amatpersonas mudināja sabiedrību aktivizēt pasākumus cīņā ar pandēmiju - vakcinēties, ventilēt telpas, pienācīgi ievērot sociālo distancēšanos, valkāt maskas un darīt to atbilstoši.

"Esmu stipri izbrīnīta par to, kā cilvēki patiesībā valkā maskas," atzina Kerkhove.

Izsakoties par citu jautājumu loku, Raiens sacīja, ka PVO darbs ar Starptautisko Olimpisko komiteju un Ķīnu, kas rīko 2022.gada ziemas spēles, radījis viņam pārliecību, ka pasākumi, ko īstenojuši spēļu organizētāji, ir "ļoti stingri un ļoti spēcīgi".

"Mēs šobrīd šajā kontekstā neredzam palielinātu slimības transmisijas risku," atzina Raiens

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu