Polijā ārstu organizācijai neļauj apmeklēt migrantus uz robežas ar Baltkrieviju (5)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskā nevalstiskā organizācija "Ārsti bez robežām" ("Medecins Sans Frontieres", MSF) ceturtdien paziņoja, ka tās medicīniskās palīdzības grupas ir atstājušas Poliju pēc tam, kad tām vairākkārt tika liegts apmeklēt migrantus pie Baltkrievijas robežas.

MSF pavēstīja, ka ir pavadījusi trīs mēnešus, lūdzot atļauju savām grupām ierasties mežainajā pierobežas zonā, kur tagad aukstā ziemas laikā esot iestrēguši simtiem patvēruma meklētāju.

"MSF kopš oktobra ir atkārtoti lūgusi piekļuvi aizliegtajai zonai un robežsardzes posteņiem Polijā, bet bez panākumiem," sacīja MSF ārkārtas situāciju koordinatore Polijai un Lietuvai Frauke Osiga.

"Mēs zinām, ka vēl ir cilvēki, kas šķērso robežu un slēpjas mežā, kuriem ir vajadzīgs atbalsts, bet, lai gan mēs esam apņēmušies palīdzēt cilvēkiem kustībā, lai kur viņi būtu, mēs neesam spējuši sasniegt viņus Polijā," teica Osiga.

Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma izvērsta hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā ir notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelegāli iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Reaģējot uz šo hibrīduzbrukumu, Polija 2.septembrī uz 30 dienām izsludināja ārkārtējo stāvokli uz robežas ar Baltkrieviju, tostarp aizliedzot arī žurnālistiem un labdarības organizāciju darbiniekiem atrasties trīs kilometrus platā pierobežas zonā. 30.septembrī ārkārtējais stāvoklis tika pagarināts par 60 dienām.

Polijas konstitūcija paredz, ka ārkārtējo stāvokli var pagarināt tikai vienreiz, un šī iespēja jau ir izmantota, tāpēc ārkārtējais stāvoklis beidzās pusnaktī uz 1.decembri. Tomēr Polijas parlaments 30.novembrī pieņēma likumu, kas ļauj noteikt pagaidu ierobežojumus piekļuvei ES arējām robežām ar Baltkrieviju, Krieviju un Ukrainu.

Jaunais likums paredz, ka Polijas iekšlietu ministrs turpmāk var ierobežot piekļuvi robežai, ja rodas bīstama situācija. Ministrs arī var izlemt, tieši uz kuru pierobežas rajonu attiecināms šis mehānisms. Par jebkādiem šo ierobežojumu izņēmumiem, piemēram, žurnālistu ielaišanu pierobežas joslā, izlems vietējais robežsardzes spēku komandieris.

Iekšlietu ministrs Mariušs Kamiņskis 30.novembrī tviterī paziņoja, ka ir izdevis dekrētu, kas no 1.decembra uz trim mēnešiem aizliedz ierasties Baltkrievijas pierobežas joslā tiem, kas nav vietējie iedzīvotāji.

Mēģinot nelegāli iekļūt Polijā no Baltkrievijas, vairāki migranti ir gājuši bojā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu