Kritiskas piezīmes dēļ Polija no Prāgas atsauc savu vēstnieku

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas valdība paziņojusi, ka atsauks savu jauno vēstnieku Prāgā, kurš kritiski izteicies par savu valsti strīdā ar Čehiju par ogļraktuvēm.

"Premjerministrs Mateušs Moraveckis nolēmis sākt procedūru, lai atsauktu Polijas vēstnieku Čehijā. Ārkārtīgi bezatbildīgie izteikumi par Turovas raktuvēm nav pieņemami," tviterī pavēstījis Polijas valdības preses pārstāvis Pjotrs Millers.

Intervijā raidorganizācijai "Deutsche Welle" Polijas vēstnieks Prāgā Miroslavs Jasinskis paudis pārliecību, ka ogļraktuvju jautājumā abām valstīm ir jāatrod "abpusēji labvēlīgs" risinājums.

Tomēr, komentējot konflikta iemeslus, viņš teicis, ka tas radies, "jo trūka empātijas, sapratnes un vēlmes iesaistīties dialogā, vispirms jau Polijas pusē".

Scenārists, režisors un diplomāts Jasinskis par Polijas vēstnieku Čehijā tika iecelts pērn novembrī.

2021.gada septembrī Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēma, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība un par šī lēmuma nepildīšanu katru dienu jāmaksā Briselei 500 000 eiro liela sodanauda.

Tiesā ar sūdzību vērsās Čehija, apgalvojot, ka raktuvēm ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Taču Polija neapturēja raktuvju darbību, apgalvojot, ka tādējādi pārtrūks elektroapgāde diviem miljoniem mājsaimniecību, un uzstāja, ka tiesas rīcībā nav bijusi visa informācija par situāciju. Polijas valdība uzstāj, ka raktuves nodrošina spēkstaciju, kas saražo ap 7% no valstij nepieciešamās elektrības.

Arī Vācija ir sūdzējusies par raktuvēm un to paplašināšanas plāniem, bet Polijas lielākā enerģētikas grupa PGE, kurai pieder gan raktuves, gan elektrostacija, plāno ogļu ieguvi Turovā turpināt līdz 2044.gadam.

Varšava arī norādījusi, ka nav sūdzējusies par brūnogļu raktuvēm, kas tajā pašā reģionā darbojas aiz robežas Čehijas un Vācijas teritorijās.

Ogles Polijā nodrošina līdz pat 80% valstij nepieciešamās elektroenerģijas, tomēr Varšava solījusi attīstīt videi draudzīgāku energoresursu izmantošanu un pēdējās ogļu raktuves slēgt līdz 2049.gadam, kas atbilst ES noteiktajiem izmešu samazināšanas plāniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu