DJ Rudd: Eksistē pilsoņi, kuri domā, ka uzrakstīt un izpildīt dziesmu ir tikpat viegli kā tvītot, sēžot uz poda (23)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edmunds Brencis/Picture Agency

Producents DJ Rudd (Rūdolfs Budze) sociālajos tīklos publiskojis pārdomas par negatīvajiem komentāriem, kurus saņem radošo profesiju pārstāvji. Ieraksts raisījis plašu rezonansi mūziķu vidū.

7. janvārī Budze savos sociālajos tīklos dalījās ar ierakstu, kas, kā noprotams, ir saistīts ar šā gada Eirovīzijas nacionālajā atlasē iekļuvušajām dziesmām un sociālo tīklu reakciju.

"Sakomponēt skaņdarbu nav viegli. Sacerēt vārdu rindas nav viegli. Iemācīties dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentu, aranžēt, ierakstīt, producēt, apstrādāt skaņu nav viegli. Būt radošās profesijas pārstāvim nav viegli. Tikt galā ar neveiksmēm, vilšanos un kritiku nav viegli. Tikt galā ar paškritiku un neticību sev arī nav viegli. Zināt, ko darīt ir viegli? Komentēt. Vēl vieglāk - komentēt anonīmi. Pat gļēvi," raksta Budze.

Viņš turpina: "Lai paustu savu viedokli mūsdienās vajadzīgs tikai labākais, ko piedāvā kapitālisms un demokrātija - kāda viedierīce un internets. Ne īpašas prasmes. Komentāru vai tvītu var uzrakstīt viena tualetes apmeklējuma laikā. Vai var paspēt sarakstīt dziesmu, iemācīties dziedāt vai spēlēt mūzikas instrumentu viena tualetes apmeklējuma laikā? Eksistē pilsoņi, kuri domā, ka uzrakstīt un izpildīt dziesmu ir tikpat viegli kā tvītot, sēžot uz poda.

Un te arī problēma. Laikā, kad no soctīkliem neaizmukt, dominē viedokļi. Šie viedokļi baro mākslinieku neticību sev un paškritiku. Un psihoterapeitu ģimenes. Vai Latvijā trūkst talantu? Nē. Latvijā trūkst iecietības un cieņas vienam pret otru. Cinisms kļuvis par normu, empātija par anomāliju."

Ieraksta nobeigumā viņš raksta: "Motivācija pieteikties Supernovā katram māksliniekam ir cita, bet neviens neiet tur, lai apzināti sabotētu savu karjeru vai pazemotu savu valsti."

Izpildītājiem viņš novēl atcerēties to, cik daudz no savas dzīves viņi veltījuši mūzikai un to, ka tieši mākslinieki liek cilvēkiem just, dziedāt līdzi un dejot. "Un pats par sevi tas ir brīnums. Nedevalvējiet sevi un sevis radīto svešu viedokļu dēļ. Viedokļu “autori” nespēj radīt. Kur nu vēl brīnumus. Tikai aiziet uz tualeti un… Ietvītot," tā Rudd.

Viņa ieraksts saņēmis pozitīvas atsauksmes no vairākiem pašmāju mūziķiem, piemēram, Arstarulsmirus, Aijas Andrejevas, Patrišas, Martas Grigales, Katrīnas Dimantas, kā arī jaunajiem talantiem Dionas Liepiņas, AnnasKristas, grupas "Audiokvartāls", un citiem.

Šis ieraksts publicēts pēc tam, kad tika izziņots šā gada Eirovīzijas nacionālās atlases jeb dziesmu konkursa "Supernova 2022" pusfinālistu saraksts. Daudzi sociālajos tīklos pauda nožēlu par šā gada kandidātiem pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā Turīnā, Itālijā.

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu