Kāpēc omikrons nav “būsterītis”, kam jāļauj izplatīties? (48)

, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis TV24 raidījumā Preses klubs 4.janvārī stāstīja, ka jaunais Covid-19 variants omikrons veseliem cilvēkiem neesot bīstams, un salīdzināja to ar vakcīnu – omikronam jāļaujot izplatīties starp nevakcinētajiem, lai viņiem izveidojas imunitāte pret vīrusu. Taču speciālisti norāda – datu par omikronu trūkst; tas izplatās ļoti strauji, un drīzumā Latvijā gaidāms liels inficēšanās un hospitalizācijas vilnis. Turklāt nav zināms, kā omikrons ietekmēs nevakcinētos, jo īpaši seniorus un riska grupas.

Ziņas par Dienvidāfrikā atklāto jauno vīrusa paveidu, ko Pasaules Veselības organizācija (PVO) nosauca par omikronu, parādījās pērn novembrī. Tikai dažu nedēļu laikā ziņas par omikrona gadījumiem pienāca no vismaz 57 valstīm, tostarp arī Latvijas, un jau 20.decembrī Latvijas mediji ziņoja, ka tas sācis strauji izplatīties. Savukārt 6.janvārī Veselības ministrijas pārstāvji ziņoja, ka inficēšanās gadījumu skaits dubultojas divu triju dienu laikā un pašlaik jau aptuveni puse Covid-19 gadījumu Latvijā varētu būt omikrons.

Zaržeckis raidījumā teica:

“Var redzēt, ka cilvēki slimo viegli, dabū super imunitāti, tas ir, var teikt, kad vienam vidusmēra cilvēkam, kuram nav ļoti slikta veselība, tas omikrons ir tā kā tāds būsterītis. (..) tā kā tā ir tāda vakcīna būtībā, no kuras dabū labu imunitāti, aizsargspējas, un viņa ir lētāka – nav jāpērk.”

Viņš arī pauda uzskatu, ka ierobežojumi jāatceļ un jāļauj omikronam izplatīties vakcīnu pretinieku vidū – tādā veidā arī viņi dabūšot imunitāti pret Covid-19. Savu nostāju Zaržeckis argumentēja ar to, ka omikronam ir “pilnīgi citi simptomi”, kas esot kā mums jau daudzus gadus pazīstamā saaukstēšanās. Zaržecka paustais sociālajos medijos strauji kļuva populārs vakcīnu noliedzēju vidū.

Kāpēc eksperti tomēr neuzskata, ka omikronam jāļauj brīvi izplatīties? Pirmkārt, ir daudz nezināmā par slimības norisi un sekām. Valsts galvenais infektologs profesors Uga Dumpis Re:Check stāsta, ka, lai gan vakcinētiem un pārslimojušiem omikrons nopietnu slimību neizraisa, nav skaidrs, kas notiks ar nevakcinētajiem – jo īpaši ar nevakcinētajiem senioriem un cilvēkiem riska grupā. “Omikrons ir tik svešs un citādāks, ka nav teikts arī, ja nāks nākamie, būs kas līdzīgāks deltai vai betai – vai tas pasargās, jo tas tomēr ir pavisam savādāks. Ļoti daudz nezināma šajā brīdī.”

Dumpis arī stāsta, ka pagaidām omikrons izplatās valstīs, kurās imūnās aizsardzības sienas ir daudz augstākas, un nevar zināt, kā ies mums. “Tas izraisīs masveida saslimšanas, tiks apdraudētas darbavietas, bet par to, kā uzvedīsies nevakcinētos, augsta riska pacientos, nav informācijas”. Viņš uzsver, ka mums ir jāuzmanās arī tāpēc, ka nav informācijas arī par ilgtermiņa sekām – piemēram, par tā saucamo garo kovidu.

Cik bīstama ir omikrona izplatība?

Zaržeckis sacīja, ka vakcinācijas aptvere Latvijā ir pietiekami liela, lai ierobežojumus atceltu un ļautu vīrusam izplatīties:

“Tā vakcinācijas aptvere jau ir pietiekoši liela, tā kā tas stress ir pārāk liels. Un mani mazliet kaitina, ka mēs tagad nogaidīsim, mēs tomēr tos ierobežojumus saglabāsim, jo mums nav datu… Tā nav absolūti taisnība.”

Taču eksperti norāda, ka, lai arī iespēja ar omikronu saslimt smagi ir mazāka, šā vīrusa paveida ļoti straujā izplatība nozīmē, ka vienlaikus saslims ļoti daudz cilvēku, un slimnīcas vienalga tiks pārslogotas. Tas ir otrs iemesls, kāpēc ne tikai Latvijā speciālisti ir satraukti par omikrona izplatību.

Dati no Lielbritānijas, kas publicēti 31.decembrī, rāda, ka ar omikronu inficētu cilvēku hospitalizācijas risks ir aptuveni trešdaļa no tā, ko rada delta variants. Pētījumā tika analizēti vairāk nekā 528 tūkstoši omikrona gadījumu un 573 tūkstoši delta gadījumu no 22. novembra līdz 26. decembrim Lielbritānijā.

Arī epidemiologs Ņikita Trojanskis Re:Check norāda, ka tas, ka omikrons ir maigāks nekā delta, nenozīmē, ka vīruss kļuvis maigs. “Ņemot vērā, ka ļoti daudz cilvēku inficēsies, mēs sagaidām lielu hospitalizāciju vilni. Un jāsaprot, ka individuālais risks katram cilvēkam nokļūt slimnīcā pēc šī brīža datiem ir tikai pieaudzis,” skaidro Trojanskis. “Risks, ka tu nokļūsti slimnīcā, sastāv no divām varbūtībām: varbūtība, ka tu inficēsies, un varbūtība, ka tu nokļūsi slimnīcā. To, ka otrā varbūtība ir kļuvusi mazāka, atsver tas, ka tā pirmā jeb infekcijas varbūtība ir krietni pieaugusi”.

No tādas perspektīvas vīruss kļuvis bīstamāks, jo inficēsies daudz vairāk cilvēku, piebilst epidemiologs. Trojanska 6.janvārī valdības sēdē prezentētie kopā ar fiziķi Aigaru Langinu veidotie modeļi rāda, ka to cilvēku skaits, kas ap februāra vidu varētu nonākt slimnīcās, ir atkarīgs no spējas ierobežot kontaktus un balstvakcinācijas tempa, taču jebkurā gadījumā tie var būt vairāki tūkstoši vienlaikus.

Trojanskis skaidro, ka delta gadījumā divas vakcīnas devas, piemēram, Moderna vai Comirnaty pasargāja cilvēku no hospitalizācijas par aptuveni 85-90%, taču ar omikronu pēc šā brīža Lielbritānijas datiem tie ir tikai 60%. “Tagad, ja esi saņēmis divas devas, tev tomēr ir relatīvi augsts risks nokļūt slimnīcā – vakcīna palīdz, bet tā neglābj, un nedod nekādas garantijas, tāpēc mēs ļoti aicinām visus iet pēc balstvakcīnas, jo pēc tās aizsardzība pret hospitalizāciju atgriežas pie 80%”.

Jānorāda, ka Latvijā vēl ir aptuveni 100 tūkstoši cilvēku vecumā virs 60 gadiem, kas nav vakcinēti pret Covid-19.

Arī PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebrejesuss aicinājis nesaukt omikronu par maigu, norādot, ka tas tāpat kā vīrusa iepriekšējie varianti nogalina cilvēkus. Viņš norādījis, ka, lai gan īpaši vakcinētajiem saslimstot simptomi nav tik spēcīgi, omikrona gadījumu vilnis jeb cunami ir tik liels un straujš, ka tas pārplūdina veselības aprūpes sistēmas.

To pierāda arī Lielbritānijas pieredze. Lai gan ir daudz mazāka mirstība un mazāk ļoti smago gadījumu, kopējais hospitalizēto skaits strauji aug, liecina Our World in Data apkopotā informācija. Veselības aizsardzības jomas darbinieki ceļ trauksmi, aicinot valdību nekavējoties rīkoties, lai atvieglotu veselības aprūpes sistēmu, pretējā gadījumā no aprūpes kvalitātes pasliktināšanās cietīs miljoniem pacientu, jo arī personāls slimo vai atrodas pašizolācijā un nav kam strādāt. Anglijas slimnīcās arī iepriekš bijis personāla trūkums, taču omikrona straujā izplatība vēl vairāk saasina šo problēmu.

Ko atbildēja Zaržeckis?

Re:Check telefoniski vaicāja Zaržeckim, kādos datos balstīti viņa argumenti. Viņš atsūtīja kāda britu medmāsu pedagoga Džona Kempbela YouTube video un ieteica paskatīties arī citus video no viņa kanāla, kas saucas Dr. John Campbell. Video Kempbels spriež par omikronu, apgalvojot, ka jaunais vīrusa variants “izspiež” delta paveidu. Jāpiebilst, ka Kempbels pērnā gada novembrī izteicis nepamatotus apgalvojumus par pretparazītu līdzekļa ivermektīna lietošanu Covid-19 ārstēšanai. Par šo preparātu vairākkārt rakstīja Re:Check. Zaržeckis arī norādīja, ka nav apgalvojis, ka omikrons nav kaitīgs – tas esot vienīgi derīgs vakcīnu pretiniekiem, jo, pārslimojot ar omikronu, viņi saņemšot imunitāti. “Medicīnā viss ir iespējams, es pilnībā piekrītu Ugam Dumpim, jo viņš ir infektologs, viņš ir speciālists”.

Nepamatoti pieņēmumi arī valdībā

Par to, cik piesardzīgiem jābūt omikrona konekstā, 6.janvārī sprieda arī valdība, lemjot līdz februāra beigām pagarināt ārkārtas situāciju.

Pēc tam, kad Veselības ministrijas (VM) eksperti bija iepazīstinājuši ar prognozēm, ministru vidū raisījās diskusija.

Izglītības ministre Anita Muižniece no JKP uzsvēra nepieciešamību pirmkārt nodrošināt senioru vakcināciju, jo tā vislabāk varot pasargāt slimnīcas no pārslodzes. Viņa iebilda iekšlietu ministrei Marijai Golubevai no Attīstībai/Par!, kas aicināja izmantot dažādus pasākumus omikrona ierobežošanai un nekoncentrēties tikai uz pensionāru piespiešanu vakcinēties, un kā piemēru minēja Lielbritāniju.

“Es noteikti nepiekrītu, ka tas nav risinājums, ko arī Lielbritānija ir izcili pierādījusi. Kur ar omikronu saslimstība, jā, ir būtiski pieaugusi, bet šī te hospitalizācija savukārt nē.”

Patiesībā Lielbritānijā slimnīcas pildās ļoti strauji. No vasaras beigām līdz pat Ziemassvētkiem hospitalizēto skaits turējās salīdzinoši stabilā līmenī, bet pēdējo divu nedēļu laikā ir dubultojies, lai gan kritiskā stāvoklī esošo pacientu īpatsvars ir neliels. Slimnīcas jau norāda uz pārslodzi, jo trūkst mediķu – arī viņi slimo vai atrodas pašizolācijā. Muižniece ar padomnieces starpniecību Re:Check vēlāk skaidroja, ka neprecīzi izteikusies – patiesībā gribējusi teikt, ka Lielbritānijā būtiski nepieaug mirstība, nevis hospitalizācija.

Par mirstību tiešām izteicās finanšu ministrs Jānis Reirs (Jaunā Vienotība). Viņš pārmeta VM ekspertiem, ka tiek biedēta sabiedrība, un teica:

“Omikrons jau mēnesi izplatās, pusotru. Beidzot ir pirmie atrasti smagie gadījumi Korejā, Dienvidkorejā vai kaut kur. Nav nāves gadījumu, kolēģi. Nav!”

Arī tā nav tiesa. Lai gan šis Covid variants tiešām nozīmē daudz mazāk letālu iznākumu, Lielbritānija jau decembra beigās ziņoja par 57 no omikrona mirušiem cilvēkiem Anglijā vien. Jaunais variants nesis upurus arī citās valstīs, piemēram, Vācija informējusi par 15 nāvēm.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu