Ministrs: NATO gatava iesaistīties dialogā ar Krieviju (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

NATO ir gatava iesaistīties dialogā ar Krieviju, taču ne uz savu vērtību vai galveno principu rēķina, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pēc NATO valstu ārlietu ministru tikšanās paziņojis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Rinkevičs norāda, ka šodienas notikušajā NATO ārlietu ministru sanāksmē tika panākta sabiedroto vienotība. "Efektīva kolektīvā aizsardzība un atbalsts mūsu partneriem ir galvenie elementi, lai cīnītos pret Krievijas agresīvo uzvedību," uzsver ministrs.

Sanāksme notikusi attālināti. NATO ārlietu ministri apsprieda Krievijas militāro spēku palielināšanu Ukrainā un ap to un plašākus Eiropas drošības jautājumus.

Ārlietu ministrija informēja, ka dalībvalstis sanāksmē "skaidri pauda nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai", kā arī stingru apņemšanos turpināt atbalstīt Ukrainas izvēlēto eiroatlantiskās integrācijas attīstības virzienu. Tika uzsvērts, ka katrai valstij ir pašnoteikšanās tiesības izvēlēties savas drošības un aizsardzības politikas attīstības virzienu.

Sabiedrotie bija vienisprātis, ka Krievijas militāro spēku koncentrēšana pie Ukrainas robežas ir satraucoša un destabilizē drošības situāciju Eiropā kopumā. Alianses dalībvalstis sanāksmē apstiprināja, ka NATO vērtību un kolektīvās aizsardzības pamatprincipi ir nelokāmi un kolektīvā aizsardzība un cieša savstarpējā vienotība ir alianses kopīgās rīcības pamatā.

Rinkēvičs sanāksmē uzsvēra, ka NATO ir būtiski nodrošināt drošību un aizsardzību visām alianses dalībvalstīm. Ziemeļatlantijas līgumā iekļautais nav ar trešajām valstīm apspriežams. Ministrs skaidri norādīja, ka aliansei jāturpina stiprināt aizsardzības un atturēšanas centieni. Diskutējot par Eiropas drošībai būtiskiem jautājumiem, Rinkēvičs atzīmēja, ka svarīga ir cieša sadarbība ar partneriem, kā Somija, Zviedrija un Eiropas Savienība.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu