Turcija aicina Grieķiju nepārbaudīt tās pacietību (34)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķijai vajadzētu atturēties no provokācijām, kas pārbauda Turcijas pacietību, sestdien brīdinājis Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars.

Uzrunājot Ankarā žurnālistus, Akars norādīja, ka Turcija vēlētos atrisināt domstarpības ar Grieķiju dialoga ceļā un pārvērst Egejas jūru "draudzības jūrā", taču Atēnas turpina savas "provokatīvās darbības", tostarp, pārkāpjot starptautiskos līgumus, militarizē netālu no Turcijas piekrastes esošās salas.

"Viņiem (grieķiem) nevajadzētu pārrēķināties un iedomāties, ka ir īstais laiks (paplašināt savus teritoriālos ūdeņus līdz) 12 jūdzēm," piebilda ministrs.

Viņš aicināja "ļaut abām pusēm gūt labumu no [jūras dzīlēs esošajām dabas] bagātībām" un "ļaut gan turku, gan grieķu tautai dzīvot laimē un labklājībā",

Star Grieķiju un Turciju jau sen pastāv domstarpības par teritoriāliem jautājumiem Egejas jūrā un par tiesībām uz dabasgāzes iegulu izpēti Vidusjūras austrumdaļā.

Spriedze saasinājās 2020.gada vasarā, Turcijai uzsākot izpētes darbus ūdeņos, kurus Grieķija un Kipra uzskata par savu ekonomisko zonu.

Grieķija paziņojusi, ka saglabā sev tiesības paplašināt savus teritoriālos ūdeņus ap tai piederošajām Egejas jūras salām no sešām jūras jūdzēm pašreiz līdz 12.

Tikmēr Ankara jau sen norādījusi, ka šāds solis, kas bloķētu Turcijas piekļuvi Egejas jūrai, tiks atzīts par "casus belli" (iemeslu karam).

Grieķijas parlaments janvārī nobalsoja par teritoriālo ūdeņu paplašināšanu līdz 12 jūras jūdzēm gar valsts rietumu piekrasti.

Vienlaikus Atēnas nesen aicinājušas Ankaru pārskatīt lēmumu teritoriālo ūdeņu paplašināšanu par "casus belli", ja tā vēlas uzlabot attiecības starp abām valstīm.

Grieķija arī pieprasījusi Turcijai pārtraukt "provokācijas" Egejas jūrā un Vidusjūras austrumos.

Akars arī nosodījis dažu NATO dalībvalstu "atklāti un slēpti" īstenoto ieroču piegāžu embargo Turcijai.

Viņš uzsvēra, ka šīs dalībvalstis vājina NATO.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu