CVK rosina samazināt nepieciešamo vēlētāju skaitu ārvalstu iecirkņa izveidei (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pašvaldības vēlēšanas 729. vēlēšanu iecirknī Viļānu kultūras namā. Ilustratīvs attēls.
Pašvaldības vēlēšanas 729. vēlēšanu iecirknī Viļānu kultūras namā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) rosina grozīt Pašvaldības vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumu, nosakot, ka vēlēšanu iecirkni ārvalstīs citās piemērotās vietās var veidot pēc 26 vēlētāju priekšlikuma līdzšinējo 36 vietā.

Otrdien, 11.janvārī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē plānots diskutēt par CVK sagatavotajiem iespējamiem grozījumiem Pašvaldības vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā.

Šobrīd likums nosaka, ka Saeimas vēlēšanām, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām un tautas nobalsošanai, ievērojot vēlēšanu likumu nosacījumus, CVK var izveidot vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs: Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) priekšlikuma, uz kuģiem ar Latvijas karogu, kas pierakstīti Latvijā pēc kuģa īpašnieka priekšlikuma vai citās piemērotās vietās - pēc vismaz 36 vēlētāju priekšlikuma.

CVK likumprojekta anotācijā skaidro, ka, gatavojoties 2019.gada EP vēlēšanām, tika izlemts pirmoreiz arī EP vēlēšanās veidot vēlēšanu iecirkņus ārzemēs un saziņā ar ĀM tika grozīta iecirkņu veidošanas kārtība, ka ārpus pārstāvniecībām iecirkņus CVK var izveidot pēc 36 vēlētāju priekšlikuma. Slieksnis "36" tika izvēlēts, jo tas bija tobrīd mazākais balsojušo skaits kādā vēlēšanu iecirknī Latvijā visās vēlēšanās kopš neatkarības atjaunošanas, teikts anotācijā.

Pēc grozījuma spēkā stāšanās, 2019.gada EP vēlēšanās, tika saņemts viens šāds vēlētāju priekšlikums izveidot vēlēšanu iecirkni. Lai gan mazākai vēlētāju motivācijai veidot vēlēšanu iecirkņus EP vēlēšanās esot arī objektīvi cēloņi, piemēram, mazāka interese par EP vēlēšanām vispār, tomēr fakts, ka tika saņemts tikai viens priekšlikums, rādot, ka šobrīd likumā noteiktais slieksnis ir pārāk augsts.

Vienlaikus tā gada EP vēlēšanās balsotāju skaits mazākajā Latvijas iecirknī bija 26 vēlētāji.

Ņemot vērā iepriekš minēto, CVK ierosina samazināt vēlēšanu iecirkņa izveidošanai ārvalstīs ārpus pārstāvniecību telpām nepieciešamo vēlētāju skaitu no 36 līdz 26. Tādējādi izveidot vēlēšanu iecirkni kļūtu vieglāk, bet arī netiktu veidoti vēlēšanu iecirkņi ļoti nelielam vēlētāju skaitam, tērējot nesamērīgus resursus balsošanas nodrošināšanai, skaidro komisijā.

Saistībā ar šo likumprojektu komisijas sēdē aicināti piedalīties CVK, ĀM, Tieslietu ministrijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu