Džeimsa Veba teleskops ir gatavs darbam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Beidzot varam atviegloti nopūsties, jo Džeimsa Veba kosmiskais teleskops nu ir veiksmīgi atlocījis visus savus spoguļus un galvenās daļas. Lēnām tas tuvojas savam galamērķim, kur varēs sākt darbu.

Teleskopa sagatavošanās darbi noslēdzās 8. janvārī, iezīmējot ļoti nozīmīgu sasniegumu gan šajā misijā, gan visā kosmosa izpētes vēsturē. 18 slāņu biezais galvenais spogulis ir lielākais spogulis, kas jelkad nosūtīts kosmosā. Plānots, ka tas revolucionizēs kosmosa zinātni, ļaujot visumā ielūkoties vēl nebijušā veidā, vēstīts izdevumā "Science Alert".

“NASA ir sasniegusi vēl vienu inženierijas sasniegumu, kas tika gatavots desmitiem gadu. Lai arī šis ceļojums vēl nav galā, es pievienojos Veba komandai un uzelpoju, kā arī iztēlojos, kā nākotnes atklājumi iedvesmos visu pasauli,” izteicās NASA administrators Bils Nelsons.

Džeimsa Veba teleskops
Džeimsa Veba teleskops Foto: AP/Scanpix

Pašlaik Džeimsa Veba teleskops kuģo savu jauno māju virzienā – aptuveni 1,5 miljonus kilometru no Zemes tālai vietai, kur Zemes un Saules gravitācijas spēki kopā izveido nelielu gravitācijas stabilitātes reģionu. Plānots, ka teleskops tur nonāks janvāra beigās.

Džeimsa Veba teleskops aizstāj Habla kosmisko teleskopu - tas ir aptuveni 100 reižu par to jutīgāks. Iecerēts, ka tas sniegs ieskatu par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu